Ik weet niet of ik erom moet huilen of lachen, maar de traditionele keten van auteur naar lezer verdwijnt. En rap.
Huilen, omdat ik gek ben op boekenwinkels en boeken. Ik snuffel graag. Ik ben zuinig op mijn boeken. Ik heb te doen met iedereen die erin werkt en zijn baan ziet verdwijnen. De nieuwsberichten liegen er niet om en in de VS rolt alles momenteel al op.
Lachen, omdat er nu kansen zijn voor iedereen: auteurs en lezers. Maar ook omdat ik de nonsens over de oorzaken van het verdwijnen van de keten lachwekkend vind en op zijn zachtst gezegd door de deelnemers eraan over zichzelf afgeroepen.
Men brult dat de e-readers de schuld zijn. Of de ontlezing. Of de auteurs die voor zichzelf beginnen. Of de lezers die illegaal boeken lenen en downloaden. Het is ieders schuld, behalve die van de schuldigen.
Boeken zijn in Nederland al jarenlang te duur. Het is absurd dat een gemiddeld boek rond de € 24,00 moet kosten. Af en toe reken ik terug naar de gulden en dan schrik ik mij het ongansch, zeker als ik daarbij neem dat het fysieke drukken van boeken door de jaren heen alleen maar goedkoper is geworden. Ik koop dus minder boeken dan vroeger, ik zeg het maar eerlijk, omdat ik ze vaak te duur vind.
Dan de keuze: reuze ... beperkt. Dankzij de vaste boekenprijs loont het om een klein aantal boeken per jaar 'bestseller' te noemen en deze zo lang mogelijk (en dus zo goedkoop mogelijk want herdrukken vraagt geen ontwikkelingskosten) in de winkels te laten. Gevolg: een beperkt assortiment. Stap maar een boekwinkel binnen: overal ligt hetzelfde en dat is vaak niet wat ik wil lezen en dus koop ik minder boeken.
En alles enzovoorts, zoals wijlen mijn schoonvader zo prachtig kon zeggen.
Ontlezing bestaat niet. Het is een mythe. Lezers lezen meer dan ooit, vooral op internet. Maar lezers kopen minder boeken omdat ze niet vinden wat ze zoeken en omdat de boeken te duur zijn. En de schakeltjes in de keten zijn daar zelf de hoofdschuldige aan.
Het wordt tijd dat de boel op de schop gaat. Ik wil een vrije boekenmarkt. Ik wil keus uit duizenden titels, waarvan ik zelf wel bepaal of ze kwaliteit hebben en mijn geld waard zijn. Ik wil niet langer dat uitgevers beslissen wat er wel en wat er niet in de markt komt en ik wil al helemaal niet meer dat uitgegeven worden door een uitgever automatisch lijkt te betekenen dat het uitgegeven werk kwaliteit is. Want dat is niet waar! Wat er in de winkels ligt is vaak om te janken. Gunstige uitzonderingen daargelaten, want die zijn er. En van harte gegund. Ik voel mij tegenwoordig dus dubbelblij als ik met een goed boek de winkel verlaat.
En dus snuffel ik meer en meer online. Ik laad mijn pc'tje. Heb (nog) geen e-reader, komt nog wel. Lezen van een scherm is anders dan uit een boek. Maar letters zijn letters zijn woorden en zinnen en verhalen. Hoe dan ook: ik heb leeshonger en ik hunker naar apart, betaalbaar en goed leesvoer. Wie voedt mij?