Mijn blog

wo 10 aug 2016 t/m di 6 sep 2016    (2 berichten)

<< nieuwer ouder >>
Er is geen markt voor korte verhalen; afrekenen met een mythe ma 5 sep 2016  22:00
Categorieën: Recalcitrantia Schrijverij E-publikant Anaïd Haen Uitgegeven worden

Facebook is een leuk medium. Je komt op één plaats op veel plekken en je ontmoet er veel mensen met wie het al dan niet leuk praten of discussiëren is. Ik leer er ook mijn mening te formuleren en weer te geven wat ik vind, zonder anderen op hun tenen te trappen. Niet dat dat altijd lukt, maar een misverstandje is zo opgehelderd en een smoeltje hier en daar helpt ook mee Lachen

Onlangs dook er weer ergens de kennelijk algemeen aanvaarde stelling op dat korte verhalen geen markt hebben. Ik las het, las de argumenten en de zekerheid waarmee de stellingen werden weergegeven en dacht: tijd om wat mythes te ontkrachten.

Want er is markt voor korte verhalen. Ook voor Nederlandstalige verhalen. En ook voor Nederlandstalige verbeeldingsliteratuurverhalen. Ik verdien er immers iedere maand geld mee.


Wat is een kort verhaal?

Hier ga ik kort over zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kort_verhaal


Mythe 1: Korte verhalen worden niet gelezen

Dankzij tienduizenden downloads op Smashwords en Amazon weet ik dat korte verhalen worden gelezen.  Ongetwijfeld zijn er downloads die niet worden gelezen, maar ik ken de statistieken niet. Laten we zeggen: de helft. De helft van tienduizenden is … nog steeds erg veel.

En dan nu concreet: het ene verhaal wordt vaker gelezen dan het andere verhaal. Er zijn geen verhalen die nog nooit gelezen zijn. Er zijn wel verhalen die al meer dan 25.000 keer gedownload zijn. En Django’s topper is al meer dan 100.000 keer gedownload.

Mythe ontkracht: korte verhalen worden wel gelezen.


Mythe 2: Korte verhalen worden niet gelezen als ervoor betaald moet worden

Ik hoor nu zeggen: ‘Ja, kunst, die veel gedownloade verhalen zijn gratis.’ Klopt. Maar de betaal-verhalen doen het ook prima. Kwartjeswerk, maar dankzij Smashwords en Amazon ga ik regelmatig naar de schoonheidsspecialiste, ben ik blond en heb ik kunstnagels. En zelfs dan (mijn behoefte is met het klimmen der jaren gegroeid) houd ik ervan over.

Django en ik publiceren sinds 2009 onze e-verhalen op Smashwords. Een paar jaar later zijn we ze ook via Amazon aan de man gaan brengen. Ons inkomen via die websites kent uitschieters naar boven en naar beneden. Met regelmaat verkopen we in ene maand al onze verhalen  in Canada of Frankrijk of Australië. Verre neef, misschien? Of een lezer op vakantie? Maar we kennen ook maanden van nul. Gemiddeld dus genoeg voor de kapper, etc. Waarbij ik wil opmerken dat we in het begin lang zoveel verhalen er niet op hadden staan als nu. Ergo: de begintijd haalt het gemiddelde naar beneden.

Mythe ontkracht: voor korte verhalen wordt door lezers betaald.


Mythe 3: Uitgevers geven geen gedrukte verhalen uit

Niet waar. Fantastische Vertellingen geeft jaarlijks Ganymedes uit. Edge-Zero is een nieuw initiatief. De Splinters van Quasis: lekkere meeneemboekjes. Er verschijnen regelmatig verhalenbundels van auteurs bij grote en kleinere (literaire) uitgeverijen, net als anthologieën. Mijn eigen bundel ‘Wraak op het spoor’ wordt door Zilverspoor uitgegeven en in de diverse verenigingsbladen zoals The Flying Dutch en Wonderwaan worden verhalen gepubliceerd.

‘Ja … maar daar krijgt de auteur niets voor!’

Inderdaad: niet iedere uitgever kan of wil betalen voor verhalen.  Edge-Zero en Quasis betalen in ieder geval wel en ik krijg over mijn bundel keurig de royalty’s uitbetaald van Zilverspoor, net als over ‘Malika’s schildplicht’ bij Quasis.

En vlak de Vlaamse Filmpjes van Uitgeverij Averbode niet uit. € 620,00 in de knip per publicatie.

Mythe ontkracht: er is een betalende uitgeefmarkt voor gedrukte korte Nederlandstalige verhalen.


Mythe 4: Bundels verkopen minder goed …

Minder goed dan wat? Dan losse verhalen? Dan romans? Dat kan zijn. Maar wat vergelijken we dan met elkaar? Om bij mezelf te blijven: ‘Begeesterd’ verkoopt beter dan ‘Wraak op het spoor’, maar met tien euro prijsverschil kun je je ook afvragen of het hem daar niet in zit. En als ik alle verkoop van Smashwords en Amazon bij elkaar optel, heb ik meer verdiend aan de e-verhalen dan aan de bundel, behalve in 2015. Dat jaar heb ik meer verdiend aan gedrukte verhalen (twee Vlaamse Filmpjes en de bundel) dan aan de e-verhalen. Ik vraag me af of dat ook te maken had met een publiceerdip die we op internet hadden: even geen zin met regelmaat een nieuw verhaal erop te zetten, maar dat doet er niet toe.
Minder dan vroeger ... Ja, dat kan. Vroeger lagen er met regelmaat korteverhalenbundels in de winkels. Ik heb ze in mijn boekenkast staan. De bekende M op de rug. En zelfs de HEMA gaf ze uit. Daar heb ik twee lekkere pillen van liggen. Ze worden niet meer uitgegeven, dus in ieder geval niet meer door mij gekocht. Kip en ei?

Gedrukte verhalenbundels verkopen als gedrukte verhalenbundels. Je kunt er ontevreden mee zijn, als uitgever of als auteur. En dat kan reden zijn om er niet aan te beginnen of om ermee te stoppen. Maar stop alsjeblieft met vergelijken met wat dan ook. Ik geef je op een briefje dat appels beter verkopen dan verhalenbundels. Om over peren maar te zwijgen.

Mythe ongeldig verklaard.


Mythe 5: Er is niets aan korte verhalen te verdienen …

Niet waar. Zelfs met niet-publiceren is geld te verdienen: door wedstrijden te winnen. Of er veel of weinig mee te verdienen valt, ligt aan je perspectief. Ikzelf ben dolgelukkig met iedere verkoop, ongeacht in welke vorm die is. Gedrukt, als e-boek, een poster met mijn verhaal op de achterkant … alles telt. Iedere cent telt. Het zijn centen die ik verdien met schrijven.

Of een verhaal, gezien de tijd die het kost om het  te bedenken en te schrijven (dit is voer voor een volgend blog: is er verschil tussen een roman en een kort verhaal?), zichzelf kan terugverdienen tegen advocatenloon, betwijfel ik. Met ‘Flanel’ ben ik goed op weg, maar dat verhaal staat dan ook sinds 2009 op Smashwords.

 

Er is dus markt voor korte verhalen. Een echte, betalende markt.

Ja, die is er. Maar die markt is net als iedere andere markt: hij moet voorzien worden.

Je moet dus wel verhalen schrijven om ze gepubliceerd te krijgen en verhalen publiceren om ze verkocht te krijgen. Je komt er niet met één verhaal of met één methode. Je moet meedoen aan wedstrijden, zelf boekjes (laten) drukken, verhalen naar uitgevers opsturen én e-boeken ervan maken. Da’s dus werken. Werken om de markt te bereiken.

Maar dan heb je hem ook Lachen

 4 reacties reageer op dit bericht

Reactie van Django Mathijsen - De Lokale Groep di 6 sep 2016   9:54

Goede blog.

En het klopt allemaal: natuurlijk is er een markt voor korte verhalen. En wij maken hem. Economische wetmatigheid: elke vraag schept zijn eigen aanbod en elk aanbod schept zijn eigen vraag. Als je goede verhalen publiceert, worden ze ook gelezen. Punt. Sciencefiction is trouwens bij uitstek een medium dat bloeit in de korte verhalen.

En wat Facebook betreft: dat is bij uitstek een medium dat bloeit in de vooroordelen en meningen van mensen die nergens verstand van hebben. Forumtrollen die al van alle fora getrapt zijn, hebben asiel gekregen op Facebook en verkondigen daar de meest tenenkrommende "waarheden".

Soms word ik geattendeerd op zo'n post, blog of reactie van alweer zo'n "expert" die de grootste onzin over het schrijven verkondigt, maar geen schrijver is. Mensen die geen verzameling boeken en verhalen hebben geschreven, mensen die geen prijzen hebben gewonnen, mensen die niet hun geld verdienen met schrijven... en die daar dan alles en iedereen de schuld van geven behalve zichzelf. Zielige, mislukte figuurtjes die alleen maar hun frustratie over hun eigen falen zitten te ventileren en anderen net zo klein proberen te houden als zij zelf zijn. Ze kalken het internet vol over wat er moet veranderen "in het genre" en over wat anderen allemaal verkeerd doen.

Heel onbelangrijk allemaal... ware het niet dat...

Het verbazingwekkende (en gevaarlijke) is dat die blogs, posten en reacties van dit soort sukkels vaak ook nog tig keer geliket worden. Dat is triest. Want dit is hoe dergelijke mythes verspreid worden. Onervaren schrijvers die in de onzin trappen van dergelijke trollen, "fantasy-experts" en andere mislukkelingen zijn verloren. Onervaren schrijvers die dergelijke adviezen en meningen van mislukte figuren geloven, worden op den duur zelf ook mislukte figuren. En dan gaan zij weer dezelfde achterlijke waarheden en abjecte meningen verkondigen. En zo versterken de mythes zichzelf.

Dus het is een verademing dat hier een blog over schrijven is geschreven door iemand die wel tientallen boeken en verhalen heeft geschreven, die wel geld verdient met schrijven en die wel kennis van zaken heeft.

reactie Anaïd: Zoenen


Reactie van Johan Zonnenberg - IJsselstein (UT) di 6 sep 2016  10:23

Ter ondersteuning: kijk naar één van mijn favoriete auteurs: Alice Munro. Zij kreeg, pardon 'verdiende' de Nobelprijs voor Literatuur 2013 vanwege haar korte verhalen!

reactie Anaïd: Dat bedoel ik maar! Dank!


Reactie van Jeroen Verhoog - Noordwijk do 8 sep 2016  14:18

Enthousiast geworden door dit betoog heb ik ook een paar verhalen op SW gezet. Komende weken volgen er meer.... en dan ga ik een paar nieuwe schrijven na een lange droge periode.

Groet, Jeroen

reactie Anaïd: Ik zag het gisteravond, toen ik een nieuwe cover uploadde. hartstikke leuk, Jeroen! Ik wens je veel verkoop toe. Op Facebook is er een Smashwords Nederlandstalig groep, als je die even port, zetten ze vast je verhalen wel in de zon. Want promoten hoort er ook bij Knipogen


Reactie van Dick van der Bij - Groningen za 7 jan 2017  10:55

Ik hou van die no nonsense mentaliteit. Doe iets met je talent, of doe het niet. Maar ga niet staan fulmineren aan de zijlijn, daarmee je eigen frustraties botvierend. Oké, een rudimentaire vorm van talent is mooi meegenomen, maar de rest is puur inzet c.q. ambitie. Vind die "Forumtrollen" van Mathijsen overigens een mooie vondst; zou zo een verhaaltitel kunnen zijn. Wellicht een weinig kinderlijk van mezelf, maar tjee, wat ziet de lay-out van jullie recente boeken er picobello uit. Lekker doorgaan zo! En laten we ons in deze tijd afzetten tegen alles wat negativiteit genereert; helder, fair en bevlogen. 

reactie Anaïd: Lachen

Tasks ... za 3 sep 2016  20:48
Categorieën: geen

Al maanden zegt Smashwords.com tegen me: 'Je hebt taken te verrichten.' En al maanden stel ik die taken uit.
De boekomslagen van onze oudste e-verhalen, zijn te klein. Nu ja: ze waren altijd goed, maar tegenwoordig moeten ze groter. En dat betekent concreet dat er voor 26 boeken een nieuwe 'kaft' bedacht moet worden. En gemaakt.

Natuurlijk hebben we de oude foto's nog. Ergens. En we zouden ook lui kunnen zijn en de kaftjes gewoon 'opblazen'.
Maar dat kan ik niet. Ik maak liever nieuwe. En gek ... nu ik ermee bezig ben, heb ik er zo'n lol in.

Zin om ze te lezen? Klik op de omslagen en je komt bij de verhalen.

Pechhand Piet

Sneeuwkoningin
Naamzoekers De kus

 1 reactie reageer op dit bericht

Reactie van Oli Veyn - Berkel-Enschot zo 4 sep 2016  11:36

Ik vind De kus de mooiste. Leuk om te doen, vind ik ook. En je kunt even op een ander manier creatief zijn, maar toch nog steeds met schrijven bezig zijn. Ziet er goed uit.

reactie Anaïd: Lachen

<< nieuwer ouder >>
Zoeken:

Categorieën

Anaïd Haen
Begeesterd
De raketwedstrijd
Dotje
E-publikant
Fantastels
Koningsbillen en drakenstreken
Ontwerpen
Recalcitrantia
Ridders op sokken
Schrijverij
Tekenles
TerraCon
Uitgegeven worden
Van alles
Wraak op het spoor

Actueel

1 mrt 2024
t/m 28 mrt 2024

Archief

2 feb 2024
t/m 29 feb 2024


5 jan 2024
t/m 1 feb 2024


8 dec 2023
t/m 4 jan 2024


10 nov 2023
t/m 7 dec 2023


13 okt 2023
t/m 9 nov 2023


15 sep 2023
t/m 12 okt 2023


18 aug 2023
t/m 14 sep 2023


21 jul 2023
t/m 17 aug 2023


23 jun 2023
t/m 20 jul 2023


26 mei 2023
t/m 22 jun 2023


28 apr 2023
t/m 25 mei 2023


31 mrt 2023
t/m 27 apr 2023


3 mrt 2023
t/m 30 mrt 2023


3 feb 2023
t/m 2 mrt 2023


6 jan 2023
t/m 2 feb 2023


9 dec 2022
t/m 5 jan 2023


11 nov 2022
t/m 8 dec 2022


14 okt 2022
t/m 10 nov 2022


16 sep 2022
t/m 13 okt 2022


19 aug 2022
t/m 15 sep 2022


22 jul 2022
t/m 18 aug 2022


24 jun 2022
t/m 21 jul 2022


27 mei 2022
t/m 23 jun 2022


29 apr 2022
t/m 26 mei 2022


1 apr 2022
t/m 28 apr 2022


4 mrt 2022
t/m 31 mrt 2022


4 feb 2022
t/m 3 mrt 2022


7 jan 2022
t/m 3 feb 2022


10 dec 2021
t/m 6 jan 2022


12 nov 2021
t/m 9 dec 2021


15 okt 2021
t/m 11 nov 2021


17 sep 2021
t/m 14 okt 2021


20 aug 2021
t/m 16 sep 2021


23 jul 2021
t/m 19 aug 2021


25 jun 2021
t/m 22 jul 2021


28 mei 2021
t/m 24 jun 2021


30 apr 2021
t/m 27 mei 2021


2 apr 2021
t/m 29 apr 2021


5 mrt 2021
t/m 1 apr 2021


5 feb 2021
t/m 4 mrt 2021


8 jan 2021
t/m 4 feb 2021


11 dec 2020
t/m 7 jan 2021


13 nov 2020
t/m 10 dec 2020


16 okt 2020
t/m 12 nov 2020


18 sep 2020
t/m 15 okt 2020


21 aug 2020
t/m 17 sep 2020


24 jul 2020
t/m 20 aug 2020


26 jun 2020
t/m 23 jul 2020


29 mei 2020
t/m 25 jun 2020


1 mei 2020
t/m 28 mei 2020


3 apr 2020
t/m 30 apr 2020


6 mrt 2020
t/m 2 apr 2020


7 feb 2020
t/m 5 mrt 2020


10 jan 2020
t/m 6 feb 2020


13 dec 2019
t/m 9 jan 2020


15 nov 2019
t/m 12 dec 2019


18 okt 2019
t/m 14 nov 2019


20 sep 2019
t/m 17 okt 2019


23 aug 2019
t/m 19 sep 2019


26 jul 2019
t/m 22 aug 2019


28 jun 2019
t/m 25 jul 2019


31 mei 2019
t/m 27 jun 2019


3 mei 2019
t/m 30 mei 2019


5 apr 2019
t/m 2 mei 2019


8 mrt 2019
t/m 4 apr 2019


8 feb 2019
t/m 7 mrt 2019


11 jan 2019
t/m 7 feb 2019


14 dec 2018
t/m 10 jan 2019


16 nov 2018
t/m 13 dec 2018


19 okt 2018
t/m 15 nov 2018


21 sep 2018
t/m 18 okt 2018


24 aug 2018
t/m 20 sep 2018


27 jul 2018
t/m 23 aug 2018


29 jun 2018
t/m 26 jul 2018


1 jun 2018
t/m 28 jun 2018


4 mei 2018
t/m 31 mei 2018


6 apr 2018
t/m 3 mei 2018


9 mrt 2018
t/m 5 apr 2018


9 feb 2018
t/m 8 mrt 2018


12 jan 2018
t/m 8 feb 2018


15 dec 2017
t/m 11 jan 2018


17 nov 2017
t/m 14 dec 2017


20 okt 2017
t/m 16 nov 2017


22 sep 2017
t/m 19 okt 2017


25 aug 2017
t/m 21 sep 2017


28 jul 2017
t/m 24 aug 2017


30 jun 2017
t/m 27 jul 2017


2 jun 2017
t/m 29 jun 2017


5 mei 2017
t/m 1 jun 2017


7 apr 2017
t/m 4 mei 2017


10 mrt 2017
t/m 6 apr 2017


10 feb 2017
t/m 9 mrt 2017


13 jan 2017
t/m 9 feb 2017


16 dec 2016
t/m 12 jan 2017


18 nov 2016
t/m 15 dec 2016


21 okt 2016
t/m 17 nov 2016


23 sep 2016
t/m 20 okt 2016


26 aug 2016
t/m 22 sep 2016


29 jul 2016
t/m 25 aug 2016


1 jul 2016
t/m 28 jul 2016


3 jun 2016
t/m 30 jun 2016


6 mei 2016
t/m 2 jun 2016


8 apr 2016
t/m 5 mei 2016


11 mrt 2016
t/m 7 apr 2016


12 feb 2016
t/m 10 mrt 2016


15 jan 2016
t/m 11 feb 2016


18 dec 2015
t/m 14 jan 2016


20 nov 2015
t/m 17 dec 2015


23 okt 2015
t/m 19 nov 2015


25 sep 2015
t/m 22 okt 2015


28 aug 2015
t/m 24 sep 2015


31 jul 2015
t/m 27 aug 2015


3 jul 2015
t/m 30 jul 2015


5 jun 2015
t/m 2 jul 2015


8 mei 2015
t/m 4 jun 2015


10 apr 2015
t/m 7 mei 2015


13 mrt 2015
t/m 9 apr 2015


13 feb 2015
t/m 12 mrt 2015


16 jan 2015
t/m 12 feb 2015


19 dec 2014
t/m 15 jan 2015


21 nov 2014
t/m 18 dec 2014


24 okt 2014
t/m 20 nov 2014


26 sep 2014
t/m 23 okt 2014


29 aug 2014
t/m 25 sep 2014


1 aug 2014
t/m 28 aug 2014


4 jul 2014
t/m 31 jul 2014


6 jun 2014
t/m 3 jul 2014


9 mei 2014
t/m 5 jun 2014


11 apr 2014
t/m 8 mei 2014


14 mrt 2014
t/m 10 apr 2014


14 feb 2014
t/m 13 mrt 2014


17 jan 2014
t/m 13 feb 2014


20 dec 2013
t/m 16 jan 2014


22 nov 2013
t/m 19 dec 2013


25 okt 2013
t/m 21 nov 2013


27 sep 2013
t/m 24 okt 2013


30 aug 2013
t/m 26 sep 2013


2 aug 2013
t/m 29 aug 2013


5 jul 2013
t/m 1 aug 2013


7 jun 2013
t/m 4 jul 2013


10 mei 2013
t/m 6 jun 2013


12 apr 2013
t/m 9 mei 2013


15 mrt 2013
t/m 11 apr 2013


15 feb 2013
t/m 14 mrt 2013


18 jan 2013
t/m 14 feb 2013


21 dec 2012
t/m 17 jan 2013


23 nov 2012
t/m 20 dec 2012


26 okt 2012
t/m 22 nov 2012


28 sep 2012
t/m 25 okt 2012


31 aug 2012
t/m 27 sep 2012


3 aug 2012
t/m 30 aug 2012


6 jul 2012
t/m 2 aug 2012


8 jun 2012
t/m 5 jul 2012


11 mei 2012
t/m 7 jun 2012


13 apr 2012
t/m 10 mei 2012


16 mrt 2012
t/m 12 apr 2012


17 feb 2012
t/m 15 mrt 2012


20 jan 2012
t/m 16 feb 2012


23 dec 2011
t/m 19 jan 2012


25 nov 2011
t/m 22 dec 2011


28 okt 2011
t/m 24 nov 2011


30 sep 2011
t/m 27 okt 2011


2 sep 2011
t/m 29 sep 2011


5 aug 2011
t/m 1 sep 2011


8 jul 2011
t/m 4 aug 2011


10 jun 2011
t/m 7 jul 2011


13 mei 2011
t/m 9 jun 2011


15 apr 2011
t/m 12 mei 2011


18 mrt 2011
t/m 14 apr 2011


18 feb 2011
t/m 17 mrt 2011


21 jan 2011
t/m 17 feb 2011


24 dec 2010
t/m 20 jan 2011


26 nov 2010
t/m 23 dec 2010


29 okt 2010
t/m 25 nov 2010


1 okt 2010
t/m 28 okt 2010


3 sep 2010
t/m 30 sep 2010


6 aug 2010
t/m 2 sep 2010