Mijn blog

Categorie: Anaïd Haen    (67 berichten)

Er is geen markt voor korte verhalen; afrekenen met een mythe ma 5 sep 2016  22:00
Categorieën: Recalcitrantia Schrijverij E-publikant Anaïd Haen Uitgegeven worden

Facebook is een leuk medium. Je komt op één plaats op veel plekken en je ontmoet er veel mensen met wie het al dan niet leuk praten of discussiëren is. Ik leer er ook mijn mening te formuleren en weer te geven wat ik vind, zonder anderen op hun tenen te trappen. Niet dat dat altijd lukt, maar een misverstandje is zo opgehelderd en een smoeltje hier en daar helpt ook mee Lachen

Onlangs dook er weer ergens de kennelijk algemeen aanvaarde stelling op dat korte verhalen geen markt hebben. Ik las het, las de argumenten en de zekerheid waarmee de stellingen werden weergegeven en dacht: tijd om wat mythes te ontkrachten.

Want er is markt voor korte verhalen. Ook voor Nederlandstalige verhalen. En ook voor Nederlandstalige verbeeldingsliteratuurverhalen. Ik verdien er immers iedere maand geld mee.


Wat is een kort verhaal?

Hier ga ik kort over zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kort_verhaal


Mythe 1: Korte verhalen worden niet gelezen

Dankzij tienduizenden downloads op Smashwords en Amazon weet ik dat korte verhalen worden gelezen.  Ongetwijfeld zijn er downloads die niet worden gelezen, maar ik ken de statistieken niet. Laten we zeggen: de helft. De helft van tienduizenden is … nog steeds erg veel.

En dan nu concreet: het ene verhaal wordt vaker gelezen dan het andere verhaal. Er zijn geen verhalen die nog nooit gelezen zijn. Er zijn wel verhalen die al meer dan 25.000 keer gedownload zijn. En Django’s topper is al meer dan 100.000 keer gedownload.

Mythe ontkracht: korte verhalen worden wel gelezen.


Mythe 2: Korte verhalen worden niet gelezen als ervoor betaald moet worden

Ik hoor nu zeggen: ‘Ja, kunst, die veel gedownloade verhalen zijn gratis.’ Klopt. Maar de betaal-verhalen doen het ook prima. Kwartjeswerk, maar dankzij Smashwords en Amazon ga ik regelmatig naar de schoonheidsspecialiste, ben ik blond en heb ik kunstnagels. En zelfs dan (mijn behoefte is met het klimmen der jaren gegroeid) houd ik ervan over.

Django en ik publiceren sinds 2009 onze e-verhalen op Smashwords. Een paar jaar later zijn we ze ook via Amazon aan de man gaan brengen. Ons inkomen via die websites kent uitschieters naar boven en naar beneden. Met regelmaat verkopen we in ene maand al onze verhalen  in Canada of Frankrijk of Australië. Verre neef, misschien? Of een lezer op vakantie? Maar we kennen ook maanden van nul. Gemiddeld dus genoeg voor de kapper, etc. Waarbij ik wil opmerken dat we in het begin lang zoveel verhalen er niet op hadden staan als nu. Ergo: de begintijd haalt het gemiddelde naar beneden.

Mythe ontkracht: voor korte verhalen wordt door lezers betaald.


Mythe 3: Uitgevers geven geen gedrukte verhalen uit

Niet waar. Fantastische Vertellingen geeft jaarlijks Ganymedes uit. Edge-Zero is een nieuw initiatief. De Splinters van Quasis: lekkere meeneemboekjes. Er verschijnen regelmatig verhalenbundels van auteurs bij grote en kleinere (literaire) uitgeverijen, net als anthologieën. Mijn eigen bundel ‘Wraak op het spoor’ wordt door Zilverspoor uitgegeven en in de diverse verenigingsbladen zoals The Flying Dutch en Wonderwaan worden verhalen gepubliceerd.

‘Ja … maar daar krijgt de auteur niets voor!’

Inderdaad: niet iedere uitgever kan of wil betalen voor verhalen.  Edge-Zero en Quasis betalen in ieder geval wel en ik krijg over mijn bundel keurig de royalty’s uitbetaald van Zilverspoor, net als over ‘Malika’s schildplicht’ bij Quasis.

En vlak de Vlaamse Filmpjes van Uitgeverij Averbode niet uit. € 620,00 in de knip per publicatie.

Mythe ontkracht: er is een betalende uitgeefmarkt voor gedrukte korte Nederlandstalige verhalen.


Mythe 4: Bundels verkopen minder goed …

Minder goed dan wat? Dan losse verhalen? Dan romans? Dat kan zijn. Maar wat vergelijken we dan met elkaar? Om bij mezelf te blijven: ‘Begeesterd’ verkoopt beter dan ‘Wraak op het spoor’, maar met tien euro prijsverschil kun je je ook afvragen of het hem daar niet in zit. En als ik alle verkoop van Smashwords en Amazon bij elkaar optel, heb ik meer verdiend aan de e-verhalen dan aan de bundel, behalve in 2015. Dat jaar heb ik meer verdiend aan gedrukte verhalen (twee Vlaamse Filmpjes en de bundel) dan aan de e-verhalen. Ik vraag me af of dat ook te maken had met een publiceerdip die we op internet hadden: even geen zin met regelmaat een nieuw verhaal erop te zetten, maar dat doet er niet toe.
Minder dan vroeger ... Ja, dat kan. Vroeger lagen er met regelmaat korteverhalenbundels in de winkels. Ik heb ze in mijn boekenkast staan. De bekende M op de rug. En zelfs de HEMA gaf ze uit. Daar heb ik twee lekkere pillen van liggen. Ze worden niet meer uitgegeven, dus in ieder geval niet meer door mij gekocht. Kip en ei?

Gedrukte verhalenbundels verkopen als gedrukte verhalenbundels. Je kunt er ontevreden mee zijn, als uitgever of als auteur. En dat kan reden zijn om er niet aan te beginnen of om ermee te stoppen. Maar stop alsjeblieft met vergelijken met wat dan ook. Ik geef je op een briefje dat appels beter verkopen dan verhalenbundels. Om over peren maar te zwijgen.

Mythe ongeldig verklaard.


Mythe 5: Er is niets aan korte verhalen te verdienen …

Niet waar. Zelfs met niet-publiceren is geld te verdienen: door wedstrijden te winnen. Of er veel of weinig mee te verdienen valt, ligt aan je perspectief. Ikzelf ben dolgelukkig met iedere verkoop, ongeacht in welke vorm die is. Gedrukt, als e-boek, een poster met mijn verhaal op de achterkant … alles telt. Iedere cent telt. Het zijn centen die ik verdien met schrijven.

Of een verhaal, gezien de tijd die het kost om het  te bedenken en te schrijven (dit is voer voor een volgend blog: is er verschil tussen een roman en een kort verhaal?), zichzelf kan terugverdienen tegen advocatenloon, betwijfel ik. Met ‘Flanel’ ben ik goed op weg, maar dat verhaal staat dan ook sinds 2009 op Smashwords.

 

Er is dus markt voor korte verhalen. Een echte, betalende markt.

Ja, die is er. Maar die markt is net als iedere andere markt: hij moet voorzien worden.

Je moet dus wel verhalen schrijven om ze gepubliceerd te krijgen en verhalen publiceren om ze verkocht te krijgen. Je komt er niet met één verhaal of met één methode. Je moet meedoen aan wedstrijden, zelf boekjes (laten) drukken, verhalen naar uitgevers opsturen én e-boeken ervan maken. Da’s dus werken. Werken om de markt te bereiken.

Maar dan heb je hem ook Lachen

 4 reacties reageer op dit bericht

Reactie van Django Mathijsen - De Lokale Groep di 6 sep 2016   9:54

Goede blog.

En het klopt allemaal: natuurlijk is er een markt voor korte verhalen. En wij maken hem. Economische wetmatigheid: elke vraag schept zijn eigen aanbod en elk aanbod schept zijn eigen vraag. Als je goede verhalen publiceert, worden ze ook gelezen. Punt. Sciencefiction is trouwens bij uitstek een medium dat bloeit in de korte verhalen.

En wat Facebook betreft: dat is bij uitstek een medium dat bloeit in de vooroordelen en meningen van mensen die nergens verstand van hebben. Forumtrollen die al van alle fora getrapt zijn, hebben asiel gekregen op Facebook en verkondigen daar de meest tenenkrommende "waarheden".

Soms word ik geattendeerd op zo'n post, blog of reactie van alweer zo'n "expert" die de grootste onzin over het schrijven verkondigt, maar geen schrijver is. Mensen die geen verzameling boeken en verhalen hebben geschreven, mensen die geen prijzen hebben gewonnen, mensen die niet hun geld verdienen met schrijven... en die daar dan alles en iedereen de schuld van geven behalve zichzelf. Zielige, mislukte figuurtjes die alleen maar hun frustratie over hun eigen falen zitten te ventileren en anderen net zo klein proberen te houden als zij zelf zijn. Ze kalken het internet vol over wat er moet veranderen "in het genre" en over wat anderen allemaal verkeerd doen.

Heel onbelangrijk allemaal... ware het niet dat...

Het verbazingwekkende (en gevaarlijke) is dat die blogs, posten en reacties van dit soort sukkels vaak ook nog tig keer geliket worden. Dat is triest. Want dit is hoe dergelijke mythes verspreid worden. Onervaren schrijvers die in de onzin trappen van dergelijke trollen, "fantasy-experts" en andere mislukkelingen zijn verloren. Onervaren schrijvers die dergelijke adviezen en meningen van mislukte figuren geloven, worden op den duur zelf ook mislukte figuren. En dan gaan zij weer dezelfde achterlijke waarheden en abjecte meningen verkondigen. En zo versterken de mythes zichzelf.

Dus het is een verademing dat hier een blog over schrijven is geschreven door iemand die wel tientallen boeken en verhalen heeft geschreven, die wel geld verdient met schrijven en die wel kennis van zaken heeft.

reactie Anaïd: Zoenen


Reactie van Johan Zonnenberg - IJsselstein (UT) di 6 sep 2016  10:23

Ter ondersteuning: kijk naar één van mijn favoriete auteurs: Alice Munro. Zij kreeg, pardon 'verdiende' de Nobelprijs voor Literatuur 2013 vanwege haar korte verhalen!

reactie Anaïd: Dat bedoel ik maar! Dank!


Reactie van Jeroen Verhoog - Noordwijk do 8 sep 2016  14:18

Enthousiast geworden door dit betoog heb ik ook een paar verhalen op SW gezet. Komende weken volgen er meer.... en dan ga ik een paar nieuwe schrijven na een lange droge periode.

Groet, Jeroen

reactie Anaïd: Ik zag het gisteravond, toen ik een nieuwe cover uploadde. hartstikke leuk, Jeroen! Ik wens je veel verkoop toe. Op Facebook is er een Smashwords Nederlandstalig groep, als je die even port, zetten ze vast je verhalen wel in de zon. Want promoten hoort er ook bij Knipogen


Reactie van Dick van der Bij - Groningen za 7 jan 2017  10:55

Ik hou van die no nonsense mentaliteit. Doe iets met je talent, of doe het niet. Maar ga niet staan fulmineren aan de zijlijn, daarmee je eigen frustraties botvierend. Oké, een rudimentaire vorm van talent is mooi meegenomen, maar de rest is puur inzet c.q. ambitie. Vind die "Forumtrollen" van Mathijsen overigens een mooie vondst; zou zo een verhaaltitel kunnen zijn. Wellicht een weinig kinderlijk van mezelf, maar tjee, wat ziet de lay-out van jullie recente boeken er picobello uit. Lekker doorgaan zo! En laten we ons in deze tijd afzetten tegen alles wat negativiteit genereert; helder, fair en bevlogen. 

reactie Anaïd: Lachen

To plot or not to plot ... wo 18 nov 2015  11:52
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

... dat is de vraag.

Ik heb me wel eens laten vertellen dat er twee soorten schrijvers zijn: zij die alles uitdenken van te voren; de planners, en zij die gaan zitten en rammen; de organische schrijvers.

Van mezelf wist ik alwel dat de verhalen die ik van te voren heb uitgedacht, er het snelst uitkomen. Maar gezien de uitdaging die ik mijzelf deze maand gesteld heb, dacht ik na mijn eerste verhaal: laat ik eens organisch schrijven.

Mijn eerste verhaal had ik binnen twee dagen op papier staan. Dat was dus een uitgedacht verhaal. Het uitdenken ervan had me ook een dag of twee gekost, dus met een keurige vier dagen had ik een verhaal. De veertien dagen die daarna tot nu toe zijn gevolgd, zijn in beslag genomen door mijn tweede verhaal, dat ik dus volgens de organische manier schrijf.

Het verhaal deugt niet. Ik kom niet tot een afronding en omdat er juwelen van zinnen in staan waar ik heel blij van word, blijf ik er maar aan sleutelen. Het basis-idee is geweldig. De locatie is uniek, de personages levendig.

Maar ik heb geen verhaal.

Ik heb het herschreven, volkomen omgegooid: volgorde veranderd, perspectief gewijzigd en weer teruggedraaid. Personen toegevoegd en weer verwijderd. Ik tob en tob en heb gewoon geen einde.

Nu sta ik dus voor een beslissing waar ik afgelopen weekend ook voor stond: smijt ik het weg, of waag ik er nog een poging aan? Juist omdat het zo leuk is? Toen besloot ik ermee door te gaan, nu besef ik dat het spoor net zo dood loopt.

Ik baal ervan. Veertien dagen mijn tijd verspild. En omdat het verhaal 'onder mijn huid' zit, kom ik er heel moeilijk van los en slaag ik er maar niet in mijn Denk om te gooien en aan een volgend verhaal te beginnen.

Zal toch moeten. Dit gaat naar Nergenshuizen.

 0 reacties reageer op dit bericht
Wat doe ik ze aan? za 16 aug 2014  17:47
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Ik ben slecht. Echt. De laatste weken doe ik niets anders dan de al eerder verzonnen hoofdpersonen diep en zo mogelijk nog dieper in de ellende te storten.

Loopt er eentje op teenslippers door de regen, komt ze ook nog een modderige sloot tegen waar ze doorheen moet. En ja: natuurlijk met scherpe rietstengels aan de kant zodat haar toch al gepijnigde voeten van die lekkere grassneden krijgen waarna ze ermee door de koude, stinkende modder moet waden.

Arm kind. Ze was al doorweekt en moederziel alleen Tong uitsteken

 0 reacties reageer op dit bericht
We-reld-be-roemd. In kleine kring ma 16 jun 2014  18:15
Categorieën: Anaïd Haen Wraak op het spoor
  Trots bij mijn boeken

Sinds het uitkomen van 'Wraak op het spoor' is mijn leven een beetje ontspoord Tong uitsteken
Er gaat geen week voorbij of er is ergens iets te doen wat ten dienste staat van het verkopen van mijn boeken en vooral: het vergroten van mijn naamsbekendheid.

Beurzen, boekenmarkten, interviews met lokale tv en kranten. Het is leuk en druk en geeft bakken energie. Tot gisteravond. Toen was het even op. Twee dagen Fantastyval, te laat naar bed en te vroeg op en mijn lampie ging uit. Ik realiseerde me opeens zo goed dat ik wereldberoemd ben in kleine kring en dat het uitbouwen veel, heel veel tijd gaat kosten. En daar had ik gisteravond even helemaal geen zin meer in.

Vanmorgen stond de tuinman op de stoep. Het eerste wat hij zei was: 'Ben jij schrijfster? Ik zag het in de krant!'


Lachen Lachen Lachen Lachen Lachen 
 

 0 reacties reageer op dit bericht
Ridders op sokken ma 12 mei 2014  12:50
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden Koningsbillen en drakenstreken Ridders op sokken

Zodra 'Koningsbillen en drakenstreken' klaar was wisten we: dit verhaal gaat verder! Want hoe konden we een draak achterlaten als bewaker van een schat die helemaal geen schat was, zonder daarover te schrijven?

Dat konden we niet Onschuldig.

Dus staken Django en ik de koppen bij elkaar en schreven 'Ridders op sokken'. En omdat de samenwerking met EigenZinnig prima bevalt en we heel erg gelukkig zijn met de tekeningen van Wietse, stuurden we het manuscript naar Maaike Maring.

Van de week kwam het blije nieuws: Maaike wil het boek heel graag uitgeven en Wietse zal er tekeningen bij maken.

Lachen ben blij!

Afbeelding voor boekfilmpje

 0 reacties reageer op dit bericht
Reacties op Wraak op het spoor do 8 mei 2014  13:10
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden Wraak op het spoor

Wat ben ik blij met de eerste recensie van 'Wraak op het spoor'!

Ook de reacties die ik inmiddels via Facebook en mail heb mogen ontvangen zijn om van te blozen zo positief. Doet me goed. Dat mensen net zo genieten van het lezen van mijn verhalen als ik doe van het schrijven Lachen 

 2 reacties reageer op dit bericht

Reactie van John - Amsterdam za 17 mei 2014  22:33

Prachtige recensie, inderdaad. Van harte!

Ik vrees dat ik het nu toch moet gaan lezen. ;-)

 

Reactie Anaïd Haen:
Wil je een gesigneerd exemplaar, John? Kan!


Reactie van John - Amsterdam ma 19 mei 2014  23:51

Hè ja..! Graag!Lachen 

Reactie Anaïd Haen: Lachen

Wraak op het spoor do 10 apr 2014  20:03
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden Wraak op het spoor
  Wraak op het spoor en trotse ik

Dol-, dol-, dolgelukkig ben ik met mijn verhalenbundel 'Wraak op het spoor', die vanaf nu verkrijgbaar is bij Uitgeverij Zilverspoor.

Ik houd van korte verhalen. Om ze te lezen en om ze te schrijven. Mijn boekenkast puilt uit van de bundels, samengesteld uit werk van verschillende auteurs of uit werk van één. De beste sciencefictionverhalen, bundels van Nederlandse bodem, van Roald Dahl tot Arthur Japin; ik verslind ze.

De charme van het schrijven zit hem voor mij vooral in het beDenken van iets nieuws, iets anders, iets wat ik niet eerder schreef. Ik 'herbruik' zelden of nooit een verzonnen wereld, veel liever verzin ik een nieuwe.
Lange tijd dacht ik dat het onrust was. Dat ik steeds iets nieuws moest verzinnen omdat ik niet al te lang ergens mee bezig wilde zijn. Maar nu ik weet dat ik ook langer werk beheers, en dat minstens zo leuk vind, denk ik eerder dat het schrijven van korte verhalen de korte, stevige wandelingen naar mijn werk in de vroege ochtendlucht zijn, terwijl de langere verhalen de avondwandelingen na het eten zijn.

Beide hebben hun charmes.

Maar het allerleukst is wel, dat ik in staat ben met mijn korte verhalen (en dit zijn ze nog niet eens allemaal) een deurstopper te produceren. 474 pagina's, ruim 150.000 woorden.

Korte verhalen in romandikte Lachen

 3 reacties reageer op dit bericht

Reactie van Django Mathijsen - Geleen do 10 apr 2014  21:40

Lachen

Geweldig gedaan, schat.

Alleen, uh... "romandikte" is 40.000 woorden of meer. Dus jouw verhalenbundel is er eentje in...

Drievoudige romandikte!

Reactie Anaïd Haen: Lachen


Reactie van Hay van den Munckhof - Panningen do 10 apr 2014  23:02

Ik ben niet verrast door het titelverhaal. Dat vond ik de eerste keer dat ik het las al ijzersterk. De cover past er geweldig bij. Die geeft precies de sfeer weer die ik me van 'Wraak op het spoor' herinner. 

Reactie Anaïd Haen:
Dank je wel, Hay! Je hebt het verhaal zien ontstaan en voor mij is het een keerpunt in mijn schrijfleven geweest.


Reactie van ilse - HereUgoWeird (heerhugowaard) zo 4 mei 2014   1:04

Zeker een top bundel.

Stuk voor stuk mooie verhalen met hun eigen betekenis en natuurlijk er zullen verhalen in staan die je minder aanspreken en verhalen die je meer aanspreken maar stuk voor stuk hebben ze hun eigen mooie, verdrietige maar vooral duidelijke boodschap.

Bijvoorbeeld het verhaal 'Gouden jongen' waarbij mijn haren overeind stonden door de uitdrukking die de juf gebruikt, heeft zijn eigen mooie boodschap.

Mijn favoriet was Mirthe en ik hoop dat er van haar meer tevoorschijn komt.

Een echte aanrader, en Anaïd wat heb je dit goed gedaan.

Reactie Anaïd Haen: Dank je wel, Iris!

Inkscape ontdekt do 20 feb 2014  17:03
Categorieën: Schrijverij Ontwerpen Anaïd Haen
  Boompje
  Blommenboom

Ik ben niet zo van de omgeving. Zegt men. Persoonlijk vind ik het maar lulkoek; als ik het niet over de omgeving heb, doet hij er niet toe in mijn verhaal. Dan mag de lezer zelf invullen of de zon schijnt of niet.

Maar er zijn er die daar anders over denken dus ik krijg het zo af en toe wel eens als opmerking.

Het tekenen loopt een beetje uit de hand. Ik teken in Word, in Gimp, in schetsboeken. Ik ben bij het schrijven met een verhaal meteen bezig met hoe ik een scène zou kunnen tekenen en laat dat me nou helpen met beter te kunnen omschrijven hoe iets eruit ziet.

Nog effe. Dan ben ik omgevingsexpert Tong uitsteken.

Onlangs ontdekte ik Inkscape. Nou ... da's weer heel andere koek dan Gimp of Fractal Explorer of Word. Maar wat verschrikkelijk leuk. Ik teken erin en combineer de tekeningen met Fractals en in Gimp smelt ik de boel bij elkaar.

Momenteel heb ik het even met een boom Knipogen.

 0 reacties reageer op dit bericht
NoNoWriMo zo 10 nov 2013  20:08
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Ja, ja, ja! Hij gaat! Voor het eerst lukt het me om in de maand november door te rammen. De planning is 1700 woorden per dag, dat was donderdag, vrijdag en zaterdag even lastig ivm bezigheden, maar vandaag heb ik de draad weer opgepikt en me er volop op gestort.

Tot nu toe schreef ik 12.126 woorden sinds 1 november. In tien dagen tijd, dus. En het zijn goede woorden. Daarnet las ik een klein stukje terug en voelde ik me heel trots. Een 'owow' gevoel. Mar veel tijd om terug te lezen heb ik niet, ik moet immers vooruit.

Wat het me tot nu toe leert is doorgaan. Niet trutten, rammen. Het enige wat ik er wel aan overhoud is zere vingertoppen. Moet kennelijk nog een beetje eelt kweken ;-)

 0 reacties reageer op dit bericht
Tekenlessen en fractals ma 7 okt 2013  15:14
Categorieën: Tekenles Anaïd Haen
  blomfractal

Soms heb ik even de blúh. Komt niet vaak voor, maar soms heb ik het. Dan is er niets heerlijkers dan iets te doen wat niet moet en toch iets oplevert. Zoals tekenen of fractallen.

Tekenen moet niet. Ik ben onlangs een cursus kinderboeken illustreren begonnen en vind het zoooo leuk. Maar het moet niet. Het is oefenen, oefenen, bezig zijn en oefenen.

Fractallen moet ook niet. Maar naarmate ik het meer doe, word ik wel fanatieker. Waar zitten de mooierigheden? Hoe trek ik ze eruit? Wat zie ik waar in?

Schrijven is al meer moeten. Drangmatig, en dat woord is niet verkeerd gespeld. Ik voel een drang om te schrijven en de verhalen te vertellen die in mij leven. Het schrijven zit echter het tekenen in de weg. Ik zie woordjes, geen beeldjes.

Vandaag hadden we tekenles en sprak ik daarover. Ik kan mijn interne kunstcriticus niet uitzetten als ik teken. Dit in tegenstelling tot mijn interne redacteur bij het schrijven. Hem leg ik bij voorbaat het zwijgen al op en als ik merk dat hij opkomt, gooi ik het bijltje erbij neer en ga iets leuks doen. Fractallen bijvoorbeeld.

In de meest zwaarmoedige bui vind ik dat ik niet kan tekenen. Mijn kindjes zijn poppetjes. Ik zie anderen veel beter werk afleveren en eerlijk gezegd denk ik dat ik het nooit leer.

Kreeg ik vandaag toch een gouden tip. Om je te kunnen richten op het creatieve deel van je brein en dit zijn gang te laten gaan (wat bij tekenen wel zo handig is) hoef je alleen maar aan je linker oorlel te trekken!

Nu nog in praktijk brengen. Na het fractallen Knipogen

 0 reacties reageer op dit bericht
Blij, blij, blij za 17 aug 2013  16:09
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden

Er zijn verschillende gradaties in afwijzingen en ik beleef ze blijkbaar ook anders.

Als een blad als Clarkesworld Magazine over een verhaal van Django en mij zegt dat 'your story close' was en erbij opmerkt: 'hope that you'll send us another story soon' terwijl AnalogSF over dat zelfde verhaal zegt: 'I rather like your style of writing and suggest that you try us again', terwijl hun standaard afwijzingen gewoon zeggen: 'Thanks but no thanks,' waren we er zo, zo, zo dichtbij!

hijg

lange zin, maar je snapt dat ik doorschrijf. Dit is echt enorm stimulerend en motiverend.

 0 reacties reageer op dit bericht
Onder pseudoniem do 15 aug 2013   9:36
Categorieën: Recalcitrantia Schrijverij Anaïd Haen

Lang nagedacht of ik dit blog wilde schrijven, uiteindelijk besloten het niet te doen. En toen toch weer wel.

Ik beken Schamen.

Toen ik vernam dat JK Rowling een boek onder pseudoniem had geschreven dat in de eerste maanden nauwelijks verkocht (ik verbaasde mij dan wel over dat 'nauwelijks', want van die aantallen zou ik smullen) maar wel heel positieve recensies kreeg, maar dat meteen in de toplijsten terechtkwam toen uitlekte dat zij het had geschreven, dacht ik er het mijne van. Zo ongeveer dit: 'Ja, ja. Verkoopsuccessen gewend, valt het een beetje tegen, laat je je naam uitlekken.'

Een poosje later vernam ik dat JK het advocatenkantoor dat het lek had veroorzaakt, voor de rechter sleepte en in het gelijk werd gesteld. Daar begon het mij te knagen. Natuurlijk, voortbordurend op de ingeslagen weg was het makkelijk denken. 'Nu slaat ze er ook nog een slaatje uit.' Maar ergens snapte ik het niet. Want al die moeite voor een opzettelijk lek, dat vond ik vreemd.

Ik ging mijzelf na. Waarom schrijf ik onder pseudoniem? Waarom zou JK dat hebben willen doen? Ik ging lezen, nadenken en zoeken. De bevestiging kwam van het blog van Kristine Kathryn Rush.

En toen begon het grote schamen.

JK; we kennen elkaar niet. Ik kwam eerlijk waar niet door deel 1 van Harry Potter en heb de rest niet eens geprobeerd te lezen. De films vond ik leuk. Ik heb het succes van je boeken niet begrepen, maar het jou wel gegund en natuurlijk hoop ik dat het mij op een dag ook zo vergaat. Ik werk er hard aan. Jij werkt ook hard. Ik was positief toen ik een totaal ander boek van je in de schappen zag liggen. 'Gelukkig, ze blijft niet teren op Harry Potter, ze schrijft door.'

Het spijt me dat ik meteen oordeelde. Dat ik niet even stil stond bij de moeite die in het nieuwe pseudoniem was gestoken, niet begreep dat je de luwte juist wilde, dacht dat het je om het geld ging. Inmiddels snap ik het wel. En nu spijt het me heel erg voor je dat het is uitgekomen en dat dommerikken zoals ik, die niet verder kijken dan hun jaloerse neus lang is, over je oordelen.

 0 reacties reageer op dit bericht
Dirkje Dapper en de mythe van het herschrijven. vr 19 jul 2013   6:42
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden

Misschien is het raar om over een boek te schrijven dat nooit uitgegeven zal worden. Maar ik voel toch even de behoefte om wereldkundig te maken (tot zover het artikel in Dichtbij dat al niet heeft gedaan) dat mijn fictie-schrijven is begonnen met een kinderboek.

De avonturen van Tim Dirksen, die ook Dirkje Dapper was.

In een notendop: Tim heeft een gat in de muur van zijn kamer. Dat gat blijkt uit te komen in een wereld waar alle vergeten ruimten van huizen en gebouwen landen zijn. Denk aan Spouw, Schacht, Krocht, enz.

Ik schreef het verhaal van Tim (dat eigenlijk uit losse verhaaltjes bestond die ik altijd aan mijn kinderen vertelde voor ze gingen slapen) en maakte er zelf tekeningen bij. Gewoon in Word. Vierkantje, driehoekje, rondje. Ik had er oneindig veel plezier in en was zo tevreden met het eindresultaat dat ik het instuurde naar Kluitman.

De tekeningen pasten niet in het fonds en ik had een goed idee, maar de uitwerking was te verhalend.

Zonder enige kennis over wat verhalend precies was, schrapte ik hier en daar een slome alinea en stuurde het boek weer in. Met tekeningen, uiteraard. Die hoorden er voor mij zo bij.

Het manuscript werd andermaal afgewezen. In de boekwinkel pakte ik een boek van Kluitman en keek naar de illustraties.

Inmiddels was ik begonnen met het schrijven van korte verhalen. Die vertelde ik graag, dus waarom ze niet opschrijven?

Dirkje kreeg een ere-plaatsje. Ik heb het manuscript uitgeprint, in showtassen gedaan en in een nette multimap gestopt. Af en toe blader ik het nog door. Ik heb echter nooit overwogen, realiseer ik mij nu, om het te herschrijven. Om de stijl aan te passen.

Ik ken nu het verschil tussen verhalend en belevend schrijven. Ik kan beide technieken ook toepassen, want de kunst van het vertellen is even belangrijk als de kunst van het laten meeleven. Maar Dirkje is Dirkje. Hij staat aan de voet van mijn schrijfleven en als ik terugkijk, ook aan die van mijn wens te kunnen tekenen.

Het boek is belangrijk, voor mij. Het heeft me geleerd uitgeversfondsen te bekijken. Wat geven ze uit? Het heeft me geleerd dat werken aan een manuscript heel veel plezier geeft. Het heeft me ook geleerd dat de stukken waar ik het schrijven moeizaam vind gaan, de stukken zijn die ik niet verder moet schrijven. Schrappen, stukje terug en de draad weer oppakken.

Dirkje is af. Ik ben er reuze trots op. Het is geschreven met de vaardigheden waar ik toen over beschikte en zo is het goed. Veel liever dan in dat manuscript te klooien, schrijf ik nieuwe. Herschrijven geeft mij geen plezier, zal Dirkje niet beter maken. Het is namelijk gewoon goed zo het is.

 0 reacties reageer op dit bericht
Mijn eerste voorleesuurtjes; de voorbereidingen wo 26 jun 2013  12:41
Categorieën: Schrijverij Van alles Anaïd Haen Koningsbillen en drakenstreken

Het komt steeds dichterbij. 10 juli ga ik in de bibliotheek van Krimpen aan de Lek voorlezen uit 'Koningsbillen en drakenstreken.'

Ik kijk er erg naar uit, want volgens mij is er niets mooiers als je kinderboeken schrijft om die te mogen voorlezen aan kinderen en meteen hun reactie te krijgen.

Ik zit er heftig over in de Denk. Wat ga ik voorlezen? Welk stuk? Of doe ik meerdere stukken? Vertel ik ook iets over hoe het boek is geschreven? Boeit dat kinderen? Ik wil ook 'Royale bil met chocola' laten horen, zouden de kinderen dat leuk vinden?

En het fraaist is nog: een paar dagen later, 15 juli, is 'Begeesterd' aan de beurt. Op kasteel Limbricht. Een boek voor volwassenen, maar ik stel me toch dezelfde vragen.

Ik ben maar eens begonnen met een poster voor de bieb. En een persberichtje. En een kleurplaat voor de kinderen die komen.

Ga ik vanmiddag een rondje langs de plaatselijke middenstand en culturele instellingen. Of ik de poster mag ophangen.

Ik hoop toch wel dat er veel kindjes komen.

Als je wilt helpen: graag! De poster is HIER te downloaden. Woon je in de omgeving van Krimpen aan de Lek en wil je de poster ergens voor me ophangen (graag waar het mag, ik wil niet als wildplakker bekend worden Tong uitsteken)? Ik ben je eeuwig dankbaar!

Link naar het boekfilmpje

 0 reacties reageer op dit bericht
Writers of the Future do 20 jun 2013  19:45
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Krijg ik een blije Django aan de lijn: 'Schat, ik heb een verrassing voor je.'

Hebben we samen een Honorable Mention gewonnen voor onze 2nd Quarter Writers of the Future inzending!

Ik daal ff niet neer op aarde ...

 0 reacties reageer op dit bericht
Pinterest en de rest ma 17 jun 2013   8:31
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden

Mijn eerste prikbord is in de maak. Zulks ontwikkelt zich natuurlijk, vooral mij eigen vaardigheden erin. Het is weer een nieuwe plek om mijn werk te kunnen laten zien.

Ik zoek alsmaar naar wegen om zelf mijn boeken onder de aandacht van lezers te krijgen, naast de promotie die de uitgevers doen. Kopende lezers, bij voorkeur Tong uitsteken. Ik vind het leuk om mijn boeken te verkopen aan familie en vrienden, maar dan alleen als mensen er oprecht interesse in hebben. Ik vermoed zo dat ik hier en daar uit liefde word gesponsord Zoenen.

Mijn mediakring (Twitter, Facebook) bestaat vooral uit mede-auteurs. Dat is overwegend leerzaam, gezellig en een bron van herkenning, maar kopers zijn het niet. Logisch. Je kunt als schrijver niet ieder boek aanschaffen dat op de markt komt, ik doe dat ook niet. Sterker nog; ik merk dat ik, naarmate ik meer schrijf, steeds minder tijd vrijmaak om te lezen en dan dus alleen wil lezen waar ik heel veel zin in heb en wat me echt aanspreekt.

Hoe bereik ik de mij onbekende lezer? Hoe breng ik mijn boeken onder de aandacht? Wat kan ik zelf doen?

Ik ben wereldberoemd in kleine kring. Dat is alvast een goed startpunt. En tot mijn grote plezier, verbazing en dankbaarheid, werkt die kring met mij mee. Mijn facebook posten worden gedeeld, mijn tweets geretweet. Op mijn twitter/facebook oproepje om boekwinkels en bibliotheken binnen te lopen en naar mijn boeken te vragen, hebben mensen gereageerd. Ze deden het. En ze blijven het doen, wat lief, wat lief!

En dan de lezers die de moeite nemen hun mening over mijn boek te geven, hier op Bol.com, bijvoorbeeld. Zó geweldig!

Nu verder uitrollen. Welke kant op en hoe, daar ben ik een beetje zoekende in. Wat als een paal boven water staat: ik moet er lol inhebben. En dat lukt me tot nu toe uitstekend Knipogen.

 0 reacties reageer op dit bericht
Drukken en vegen di 4 jun 2013   9:22
Categorieën: Van alles Anaïd Haen

Gisteren. Mijn mams heeft mijn neefje op schoot en leest voor. Omdat het uit Koningsbillen en drakenstreken is (geschreven met Django, uitgegeven door Uitgeverij Eigenzinnig) en neefje aandachtig zit te luisteren, beDenk ik een ideaal promotiemoment. Ik pak dus mijn camera.

Zegt neefje opeens: 'Oma, stop. Even pauze.'

En hij

DRUKT

met zijn wijsvingertje op de bladzijde.

Neefje glijdt van schoot, rent naar de keuken en pakt een koekje terwijl mama en ik een lachstuip hebben.

Hij klimt weer op schoot.

En hij

VEEGT

met zijn wijsvingertje over de bladzijde. 'Lees maar verder, oma.'

En ik had mijn camera nog niet aan Huilen

 0 reacties reageer op dit bericht
Promotie ma 3 jun 2013   8:06
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden
  Koningsbillen en drakenstreken, in de boekwinkel

Met mijn eigen boeken de boer op gaan is nóg leuker dan ik al dacht. Zo ligt Koningsbillen (voorzien van een bladwijzer met daarop Begeesterd, zodat de papa's en mama's die het ene boek voorlezen denken: Hé ... ik wil dat andere boek ook lezen) in mijn lokale boekwinkel. Prominent boven op de display in het midden van de winkel.

Als het is uitverkocht, mag Begeesterd er liggen Lachen. Dus oproepje aan alle Krimpenaren: koop Koningsbillen bij De Jong. (En als je buiten Krimpen woont, mag je het boek er ook kopen Tong uitsteken)

Een collega opperde de bibliotheek. Om voor te lezen. Dus ik bellen. Werd zowat de lijn ingezogen van enthousiasme, of ik meteen kon langskomen, dan spraken we een datum af.

10 juli ga ik een voorlees/klets/zanguurtje houden in de bibliotheek van Krimpen aan de Lek. ik heb er zin in. Ben postertjes aan het ontwerpen voor de promotie, een kleurplaat moet er ook bij en hoe ga ik het nou indelen, dat uur?

Ondertussen ontvangt Begeesterd op verschillende plekken (Bol.com, AKO, mijn gastenboek) leescommentaren en die zijn zó gaaf! Sowieso, dat mensen de moeite nemen iets over Begeesterd te zeggen, daar word ik al helemaal blij van. En dan zijn ze ook nog eens heel positief. Om stil van te worden, ware het niet dat ik van ieder commentaar enorm druk en blij word in de Denk en dus aan de babbel sla.

Dus ik twitteren dat het me leuk zou lijken als iedereen de boekwinkel in zou stappen en naar mijn boeken zou vragen. Blijkt dat mensen dat voor me doen ...

Daar ben ik dus echt stil van.

Even Onschuldig

 0 reacties reageer op dit bericht
Koningsbillen en drakenstreken, de drukproef ma 13 mei 2013   9:13
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden Koningsbillen en drakenstreken
  Drukproefcontrole door neefje

'Willen jullie nog even goed de drukproef doornemen?' luidde ongeveer het mailtje van Maaike van Uitgeverij Eigenzinnig.

Wat schetst mijn verbazing: de drukproef is niet losbladig, maar een heus, echt, kant en klaar boekje! Ik ben er zo groos mee. Het allereerste exemplaar van Koningsbillen en drakenstreken! Zo jammer dat Django ver weg woont, hij moet nog een paar dagen wachten voor hij het kan vasthouden Tong uitsteken.

Meteen de doelgroep (voorlezen als je net nog niet kunt lezen of zelf lezen vanaf een jaar of acht, negen) het boek voorgelegd. Mijn neefje vond het schittejend Lachen.

Ondertussen wordt 'Royale bil met chocola' lekker bekeken Stoer

video:

  Royale bil met chocola
 0 reacties reageer op dit bericht
Keltfest 2013 ma 13 mei 2013   8:56
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden

Twee dagen me mogen verwarmen aan de hartelijkheid en gezelligheid van Kim, Roos, Barry, Cocky, Jos, Roelie, Tamara, Latoya en Joris. Want brrrr! wat was het koud en nat op Keltfest in Dordrecht. Vooral zaterdag, maar jummie, wat is het fijn om deel te mogen uitmaken van Uitgeverij Zilverspoor.

Gelukkig lieten de echte festivalbezoekers zich door een buitje niet uit het veld slaan. De stand werd goed bezocht. Heerlijk met bezoekers over Begeesterd gesproken en het project uitgelegd. En verkocht! Nu maar afwachten wat de reacties erop zullen zijn. Ik zeg er maar steeds eerlijk bij dat ik een badkamerzangeres ben, maar erg mijn best heb gedaan.
Ergens vind ik het aankopen van de CD nog enger dan van het boek. En dát is al griezelig. Inmiddels van een aantal mensen al reactie op 'Begeesterd' gekregen, waar mijn oren gingen blozen. Vooral die van mijn vader. 'Het leest als een Ludlum.' Stoer

 0 reacties reageer op dit bericht
Mijn eerste echte boekfilmpje di 7 mei 2013  20:09
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden

Als je met leuke mensen samenwerkt, kan het niet anders of er rollen leuke dingen uit. Samen met Django schreef ik 'Royale bil met chocola' de titelhit behorend bij 'Koningsbillen en drakenstreken'.

En na uren knippen, zingen, plakken, musiceren, powerpointen, synchroniseren en de rest, hadden we een heus filmpje. Klik op de afbeelding om hem te zien.

Afbeelding voor boekfilmpje

Met dank aan Wietse Feenstra en Maaike Maring!

video:

  Royale bil met chocola
 0 reacties reageer op dit bericht
2012 di 8 jan 2013  10:49
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden

Om maar met een open deur te beginnen: het jaar vloog om. Mijn drie (of zijn het vier?) levens waren meer dan ooit met elkaar vervlochten. Ik zorgde terwijl ik werkte, schreef onder het reizen, verzon verhalen bij het haken, werkte in de vakantie, reed zingend auto, kookte teksten, mailde tussen het schrijven door en probeerde iets minder krampachtig dan vroeger om alles uit elkaar te houden, want dat bleek gemakkelijker.

Ik schreef al bij al wat minder woorden dan vorig jaar. Dat is jammer, maar het is wat het is. De woorden die ik schreef, worden wel allemaal uitgegeven Lachen. Alweer een musical voor de Sint, samen met Cocky en liedjes van Django, opgevoerd in Poeldijk, ondergebracht bij Vink, mijn Trek Sagae inzending gepubliceerd in The Flying Dutch, Begeesterd komt in april uit, presentatie op de ELF, liedteksten voor de CD, korte verhalen voor de bundel. Kortom: misschien minder geschreven, maar in totaal zes uitgeefcontracten gesloten (vier keer Vink, twee keer Zilverspoor) en de onderhandelingen over twee andere contracten gestart (vertel ik over als ze rond zijn).

Op de valreep van het jaar viel de allerlaatste Pure Fantasy met een plof op de mat. Met een weemoedig gevoel raapte ik hem op, pakte ik hem uit en bladerde ik hem door. Wat jammer toch dat dit blad stopt. Ik heb zo ontzettend veel geleerd van PF. Variërend van het maken van een kwartaaluitgave, het lezen van stapels inzendingen, het geven van feedback naar auteurs, het redigeren van verhalen, het positioneren van mijzelf als auteur, de themawedstrijden, de gezelligheid van het redactieteam en de positieve instelling van Alex de Jong.
Ik heb geen idee waar ik nu gestaan zou hebben zonder PF. Had ik die speciale mensen ontmoet die nu een belangrijke rol in mijn leven vervullen? Had ik Fantastels opgericht? Had ik SFF geschreven? Had ik al die publicaties ergens anders gehaald?

Nee.

Zonder PF zou mijn leven er heel anders hebben uitgezien. Ik ben zielsdankbaar dat ik het blad heb leren kennen toen ik het leerde kennen. Dank je wel, Alex. Ik wens je heel veel goede schrijfs toe.

 

 0 reacties reageer op dit bericht
Het belang van sciencefiction vr 14 dec 2012  11:31
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Ik krijg wel eens meewarige blikken, als ik zeg dat ik sciencefiction schrijf. Dat geeft niet, ik snap dat onbekend onbemind maakt en ik begrijp ook dat veel mensen nooit in hun leven een sciencefictionboek zullen aanraken. Beetje lezen over ruimteoorlogen en dat soort flauwekul.

Dat sciencefiction meer is dan dat, weten gelukkig ook heel veel mensen. En dat sciencefictionauteurs een belangrijke rol spelen in het nadenken over de toekomst, op ieder gebied, blijkt wel uit het feit dat NASA hen nauw betrekt bij de ontwikkelingen in de ruimtevaart.

In Nederland gebeurt dat sinds kort ook. Tot onze verrassing werden Django en ik door het RIVM uitgenodigd om, in onze hoedanigheid als sciencefictionschrijvers, te komen brainstormen over de ontwikkeling van Nederland in de nabije toekomst. Wat zagen wij als kansen en als bedreigingen? En als de dingen nog te ver vooruit in de tijd lagen, hoe zouden ze zich dan daarheen ontwikkelen in de komende jaren?

Samen met mensen van RIVM, TNO, justitie, defensie, politie en andere experts, zaten we rond de tafel en mochten we delen wat we wisten, wat we voorzagen. En we werden heel serieus genomen.

De inhoud van het besprokene (ahwel: het was officiëel) mogen we niet echt prijsgeven tot na de afronding van het project en de verslaglegging aan de Minister. Maar ik kan vertellen dat het van dijkdoorbraken tot nano-deeltjes ging. Van langer leven tot slimme snelwegen. Van communicatie tot het belang van 3Dprinters. Het was geweldig en meer dan eens kon ik een voorbeeld aanhalen uit iets wat ik had geschreven. Vaak bleken die dingen dichterbij te zijn dan ik zelf al dacht ...

Ik heb veel geleerd die dag. Dingen die zeker zullen terugkeren in mijn verhalen. En toen we na afloop te horen kregen dat onze inbreng verschil had gemaakt, voelde ik me bevestigd:

Sciencefiction is een belangrijk genre.

 0 reacties reageer op dit bericht
Nog één dingetje ... ma 1 okt 2012  11:39
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden

Ken je dat? Heb ik nét Begeesterd ingestuurd naar Uitgeverij Zilverspoor, valt me een geweldige verklaring uit die betrekking heeft op één van de personen in het verhaal.

Hij is zo goed en hij viel me zomaar uit tijdens een saaie huishoudelijke klus (altijd al bij uitstek de gelegenheid in in de Denk te gaan over verhalen) dat ik er na aan toe ben om de uitgever te bellen, in de remmen te gaan en het nog eventjes toe te voegen. 

Ongetwijfeld zal mij een paar dagen later iets anders te buiten schieten. En daarna weer iets anders. Een verhaal blijft leven, zeker eentje waar ik langer aan heb gewerkt.

Niet doen dus. Dan komt er geen einde aan en ik ben er nu echt mee klaar. Het is af. Het is goed zo het is. Ik heb het losgelaten en moet met iets anders aan de gang.

Ik zit op mijn handen en blog er nu maar over. Eerlijk gezegd in de hoop dat Uitgever het leest en me dan vraagt: Wat was het nou?

Want ik geloof tóch dat ik het nog wil toevoegen ...

 0 reacties reageer op dit bericht
Lieve liefde op iTunes ma 23 jul 2012  11:45
Categorieën: E-publikant Anaïd Haen
  Drie keer op de voorplaat van iTunes!

Ik mag wel stellen dat ik een bestverkoper heb geschrevenLachen. 'Lieve liefde' domineert nu al maandenlang de sciencefiction hitlijsten van iTunes en heeft nu zelfs de status "Nieuw en opmerkelijk" verkregen.

Verder blijf ik een gewoon meisje Tong uitsteken.

Zin om het verhaal te lezen en geen Apple in bezit? Geen nood! Hier kun je het gratis neerladen in ieder bestand dat je wilt.

 1 reactie reageer op dit bericht

Reactie van terrence - rilland zo 12 aug 2012  12:37

Hartelijk gefeliciteerd met de bestseller, (en de sint musical) Anaïd.:-). Mag je dat stellen, een bestverkoper? Ja, dat mag je zeker zo stellen! Nu op naar de vervolg bestverkopers.

grt Terrence

Laptopperikelen di 17 jul 2012  11:14
Categorieën: Schrijverij Van alles Anaïd Haen

Met pijn in mijn hart moet ik nu al maanden aanzien dat mijn heerlijke laptop (HPCompaq6720S) na drie jaar intensief gebruik, achteruit kachelt. Hij zoemt, bokt, kan geen twee dingen tegelijk meer aan. Ik heb hem laten schoonblazen, alles eraf, alleen het noodzakelijke er weer op, maar 'tis gedaan. Nog een leuk ding om mee te internetten, voor mij als werkstation echter onbetrouwbaar.

Dus op zoek naar een nieuwe. Eentje die alles aankan en dan het liefst tegelijkertijd en intensief. Eentje die tegen een stootje kan, want ik reis veel. Eentje met een mat scherm (ik typ graag buiten) en een lange batterijduur. Eentje waar ik minstens vijf jaar mee vooruit kan. Het werd de HP8560p. Van een plaatje uitgezocht en mij aanbevolen door mijn zakelijke ICT-beheerder.

Tip voor de schrijvers onder ons: kies NOOIT een laptop van een plaatje.

Afgelopen vrijdag kon ik de nieuwe ophalen. Mijn hartje zat in mijn keel, zo blij was ik. Steeds in angst zitten dat je documenten verdwijnen is namelijk niet goed voor de bloeddruk. Ik zag hem en het eerste wat ik dacht was: Balen! Een nummeriek toetsenbord. Had ik op moeten letten bij de afbeelding. Ik gebruik het nooit. Ik ben auteur, ik schrijf getallen uit. En voor het bijhouden van mijn excellsheet met woordenaantallen, volstaan de cijfers boven de qwerty uitstekend. Een nummeriek toetsenbord verlegt de balans van de laptop naar links, ook nog eens de kant waar ik het minste mee doe. Het kost ruimte op het totale toetsenbord, wat bij een 15 inch beeldscherm er best inhakt, kortom: Ik was niet blij.

Het tweede wat ik dacht: Wat is-ie lelijk! En zwaar! Een bonk van een laptop, hartstikke vierkant en dikker dan mijn oude. Ik dacht dat laptops juist dunner/lichter werden?
'Militaire specs,' werd me toevertrouwd. 'Bestand tegen zandstormen. Keihard. Je kunt hem laten vallen.' Ik stond met die loodzware laptop in mijn handen en dacht aan hoe fijn dat was als ik buiten typte. 'Dicht toetsenbord, zie je? Daar komen geen kruimels meer in.' Handig! Ik eet namelijk wel eens tijdens het schrijven. Hoewel ik het invallen van de kruimels juist motivatie (lees: beter voor de lijn) vond niet boven de laptop te snacken. Zeker niet nadat ik een paar keer de toetsen eraf moest wippen om eronder te kunnen schoonmaken.

Ik typte een paar woorden: wow! Dat was een zálig toetsenbord. De toetsen klonken zelfs lekker.

De HP Elitebook ging mee naar huis. En na drie uur was ik hem spuugzat. Niet alleen door het nummerieke deel, want hij lag daardoor echt uit het lood op mijn schoot, hoewel ik vond dat het toetsenbord zelf dat wel weer goedmaakte; kwestie van wennen. Maar ook en veel belangrijker: door de afwerking. Randjes. Aluminium randjes rondom de hele laptop. Handig tegen zandkorrels, pijnlijk scherp aan je handen. Ik dacht dat ik gek werd. Ik typ toch met mijn handen omhoog? Maar nee: ik rust tussendoor, ik zoek op internet iets op, ik wrijf over dat padje ... Kortom: twee rode handen en een intens teleurgesteld gevoel. Want na een uur was de batterij ook nog eens op. En ja: die had ik volledig opgeladen.

Dus ik het internet op. Gezocht naar 'laptop, mat scherm, geen nummeriek toetsenbord.' Bleek er eentje van te bestaan en wel exact dezelfde, ergo: met randjes en waarschijnlijk dezelfde korte batterijduur.

Samen met Zusje naar de grootgrutter. Alwaar ik keuzes moest maken. Mat scherm: een eis. Dicht toetsenbord: typt erg, erg lekker, een eis. Lange batterijduur: een eis. Nummeriek toetsenbord: liever niet, maar ik kan eraan wennen. Snelheid: erg belangrijk. Gewicht: minder belangrijk dan ik dacht, maakt niet uit. Gevoel: erg, erg belangrijk. Geen randjes! Dus ik met mijn laptopplankje naar de verkoper. 'Mag ik voelen?' En dat mocht. Plank op schoot, laptops erop en rammen. Uiteindelijk een Asus N56VM-S4032V gekozen. Geen randjes, mat scherm, nummeriek deel vrij smal.

Het is niet mijn ideale keus. Ik besef dat ik daar drie jaar op heb gewerkt, misschien ben ik wel een verwend nest. Vanmiddag kan ik de nieuwe al ophalen. Nu maar hopen dat ik niet scheef groei door dat nummerieke deel en laptopbouwers: wilt u aub rekening houden met de wensen van een auteur? Ik denk zomaar dat het boelveel mensen zijn die graag in evenwicht typen. Zonder opstaande randjes.

 0 reacties reageer op dit bericht
Gratis ;-) wo 4 jul 2012  20:05
Categorieën: Schrijverij Van alles Anaïd Haen

Schrijven is gratis, zo is mij verteld. Het kost namelijk helemaal niets nadat je je laptop hebt aangeschaft en zelfs die heb je niet nodig: pen en papier doen het ook hartstikke goed. Daarbovenop komt dat het volgens zeggen een hobby is. Want ik heb er plezier in en dat is per definitie het kenmerk van een hobby.
Hobbies zijn rare dingen: ze mogen wat kosten maar hoeven niets anders op te leveren dan ontspanning. Dus hoewel gratis, mag schrijven iets kosten en het hoeft niets op te leveren.
Ik denk daar anders over. Alle uren die ik in het schrijven steek, zijn geld. Geld dat ik wil terugverdienen, liever vroeger dan later. Daarnaast vind ik schrijven ontspannend. Volgens de fiscus is mijn inkomen uit schrijven echter hobby gerelateerd. Ik heb dus een betaalde hobby waar ik plezier aan beleef en waar ik mij van ontspan Lachen

Onlangs belde mijn vriendin mij op. Ze ging trimmen. Drie keer in de week. 'Da's gratis.' Nu heb ik behoorlijk last van mijn non-conditie want als schrijven ook iets met je doet, is het wel zitbillen kweken, dus overmoedig riep ik: 'Ik ga met je mee!'

Mijn vriendin kwam aanfietsen bij het parcour in een kek renpak. Ik stak er maar magertjes bij af. Bij wijze van spreken, zij is slanker dan ik. Ook had ik mijn lage wandelschoenen aan. Bij het rennen viel al een groot verschil op in plompheid, om nog maar te zwijgen van de grintjes die ik verplaatste. En dat schudden! Ik leg hier verder niets uit, maar het was verre van comfortabel.

De volgende dag besloot ik dat ik, gezien mijn enorme spierpijn, goed bezig was. Ik kroop uit bed, een hielspoor rijker en besloot door te zetten. Maar dat schudden was niets, er moest een sportbeha komen. Toevallig was mijn vriendin op het winkelcentrum. Dus van sportbeha ging het naar de ene sportwinkel, waar een strak pakkie werd gekocht (alleen draagbaar met correctiehemd eronder) en vervolgens dan ook maar gespecialiseerde schoenen in de andere sportwinkel.

Tot zover gratis.

Nu maar hopen dat het rennen me op den duur ook iets gaat opleveren. Voor geld doe ik het niet. Het is puur voor de hobby, ook al beleef ik er geen snars plezier aan Knipogen

 1 reactie reageer op dit bericht

Reactie van Erna - Krimpen aan den IJssel di 17 jul 2012  11:57

Mijn buitengewone gezelschap zou genoeg moeten zijn, toch? En volgens mij vind jij het stiekem wel lekker om jezelf zo af te matten...... En het is nog gratis ook!

Verbeeldingscultuur za 9 jun 2012  19:47
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Wat een mooi woord is dit: verbeeldingscultuur. Vandaag ontstaan doordat Pim van The Flying Dutch zich versprak, maar meteen geaccepteerd als de overkoepelende term die al langer werd gezocht om alle manieren waarop fantastiek wordt bedreven te benoemen. Dan toch in ieder geval door mij ;-)

Verbeeldingscultuur. Prachtwoord. Wat valt eronder? Alles wat we ons kunnen verbeelden ... Is het niet eindeloos?
Vampiers, ruimteschepen, zombies, elfen, trollen, planeten, tovenaars, buitenaardsen, geesten, noem maar op. De verbeeldingscultuur is immens rijk. Is letterlijk zo rijk als onze verbeelding. En we hebben binnen Nederland nogal wat mensen die die cultuur opvreten. Ze lezen, gaan naar films, kijken televisie, spelen (bord)spellen, verkleden zich, spelen toneel en genieten daarvan.

Vandaag drong eens te meer tot mij door dat al die verbeelding begint bij een verhaal. Dat verhalen de basis zijn van games, spellen, films. Dat het de beDenkers van verhalen zijn die buitenaardse wezens hebben geïntroduceerd. Dat elfen niet bestaan zouden hebben zonder verhalenvertellers. Het maakte me even stil.

Heel even maar. Toen ging ik weer rap verder met schrijven Knipogen

 

 0 reacties reageer op dit bericht
Juni: korte verhalenmaand vr 1 jun 2012   8:16
Categorieën: Schrijverij E-publikant Anaïd Haen
  cover Lekkend vuur

De hele maand juni 2012 staat op Magic Tales in het teken van de korte verhalen. Patrick Brannigan, Django Mathijsen en ik worden in het zonnetje gezet, samen met Uitgeverij Zilverspoor.

De eerste week is er aandacht voor 'Lekkend vuur.' De coverafbeelding, gemaakt door Jos Weijmer, met op de achterkant het verhaal gedrukt, wordt verloot onder re-tweeters van Magic Tales. Daarnaast worden er e-boek bonnen uitgedeeld van de drie auteurs.

Ik vind het geweldig dat Magic Tales op deze manier de aandacht vestigt op korte verhalen, op de andere manieren waarop deze gepubliceerd kunnen worden (zie ook mijn blogpost hier (even scrollen, tweede post)) en op hun auteurs. Dank je wel, Magic Tales!

 0 reacties reageer op dit bericht
Schrijfwedstrijden zo 20 mei 2012  11:13
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Met het stoppen van Pure Fantasy als blad, vallen meteen deadlines voor me weg. De themawedstrijden verdwijnen ook.

Nu leverde ik niet ieder kwartaal verhalen in, maar ik schreef ze wel of dacht in ieder geval ernstig na over de thema's. Zo leverde het thema steampunk me een veel te lang verhaal op dat afgelopen jaar roemloos op de 32e plaats in de PHP eindigde (lag niet aan het verhaal, uiteraard Knipogen ) en geloof ik toch heus dat er in het circusthema een roman broedt. Wedstrijden leveren mij dus naast deadlines ook inspiratie op.

En nu gaat de UA ook stoppen. Ik deed nog maar drie keer mee Wenkbrauw ophalen.

Ik ben gek op korte verhalen. Ik lees ze graag, ik schrijf ze graag. Ik blijf ze dan ook schrijven. Ik moet alleen even een manier vinden om mijzelf de deadlines op te leggen ...

 0 reacties reageer op dit bericht
Gemma Vlugzout wo 2 mei 2012  19:41
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Ik dacht Gemma lang geleden verbannen te hebben uit mijn leven, maar niets is minder waar. Dankzij Smashwords heeft zij een nieuw leventje gekregen. Strak voorzien van covers die bij elkander passen, zoals ik al eens eerder blogde.

'Het ontslag' is op Smashwords inmiddels 2701 keer gedownload.

2701 keer ...

2701 mensen hebben de belevenissen van die rare vrouw, die deel van mij is, van Smashwords geplukt en hebben haar gelezen. En da's nog niet alles: Gemma is op iTunes verschenen en marst daar letterlijk op. Iedere dag zie ik haar een stukje hoger komen in de ranglijst 'fictie en literatuur, gratis'. Ze sleept 'De kus' mee en ook 'Magnum' wordt vaker gedownload. Het lijkt zelfs effect te hebben op verhalen van Django, omdat ze bij iTunes zo vriendelijk zijn om verhalen te koppelen: mensen die dit kochten, namen ook dat ...

Helaas zie ik op iTunes niet hoevaak een gratis verhaal wordt gedownload. Het enige wat ik zie, is hoe ze het doet ten opzichte van andere verhalen. En vandaag staat ze op nummer 25. Ze heeft zelfs al vijf waarderingen en 4,5 sterren. Daarmee is ze ook mijn topper in de beoordelingen.

Dat gekke malle mens. Misschien moest ik haar toch maar gaan FacebookenZoenen

 0 reacties reageer op dit bericht
PF stopt ... vr 20 apr 2012  10:53
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Hoewel niet van mij voelt PF wel als van mij. Iedere keer als het boekje binnenvalt, ruk ik de envelop eraf en kijk ik eerst wie erin staan, welke verhalen er zijn gepubliceerd, welke illustraties mij het meest aanspreken. 

Meestal lees ik PF vlak na het eten. Een verhaal per keer, rustig bij een koppie thee. Mijn eigen verhalen lees ik ook altijd weer. Gek hoe anders het is om ze in gedrukte vorm te zien en hoe trots het me maakt dat mijn verhaal erin staat.

Pure Fantasy stopt ermee. Alex de Jong, uitgever van PF, stopt met het blad. Na tien jaar noeste arbeid, pionieren en mensen zoals ik, die van nergens kwamen en overal heengingen, een plek gegeven te hebben, is het welletjes. Ik was twee jaar redactielid van het blad en heb gezien wat het vraagt om ieder kwartaal een spetterend nummer neer te zetten, om van auteurs, redacteurs, illustratoren en mensen die artikelen moeten aanleveren op tijd hun aandeel te krijgen. Dat is veel werk.

Ik vind het jammer dat PF stopt. Ik snap dat het stopt. Jammer, zowel voor mij als lezer als als auteur. Maar mijn snappertje is groot, Alex.

Bij deze bedank ik iedereen die aan het blad heeft bijgedragen in de afgelopen jaren. En in het bijzonder Alex de Jong. Op het PF forum deed ik het al even zo: 

Gek is dat; je ziet het een soortement aankomen en als het besluit dan valt, is het toch onverwacht. Het moest echt even bij me zakken. 
Pure Fantasy beslaat een groot deel van mijn boekenkast. Ik kijk ieder kwartaal naar het blad uit, ben altijd erg groos als ik erin mag staan en heb de periode dat ik er met liefde aan meewerkte als leerrijk ervaren. Sinds het ontdekken van dit forum en het blad heeft mijn schrijven meer richting gekregen, heb ik mensen ontmoet die mij hielpen en mensen ontmoet die ik mocht helpen. En natuurlijk de liefde van mijn leven gevonden Smile . 
Ik begrijp het, Alex. Ik sluit me derhalve ook helemaal bij Pieter aan: Doe wat je het liefste wil doen en schrijf!

 0 reacties reageer op dit bericht
Wieohwie? vr 13 apr 2012  21:23
Categorieën: Ontwerpen Tekenles Anaïd Haen
  Dubbelportret Gekken grijzen

Het is alweer tijden geleden dat ik op tekenles de opdracht 'dubbelportret' kreeg. Nog nooit een portret getekend en dan meteen maar een dubbele. De invulling werd geheel en al aan de studenten zelf overgelaten en tja ... Gimpgek die ik ben ... En kan ik dan niet meteen een cover maken van de tekening? Misschien zelfs van het enige portretverhaal dat ik schreef? 'Gekken grijzen', waarmee ik de themawedstrijd Dood van Pure Fantasy won in SF.

Op internet gezocht naar oude en jonge vrouwen. Het liefst foto's van dezelfde vrouw. Pijnlijk duidelijk dat vrijwel de enige persoon die natuurlijk veroudert Hare Majesteit is, maar die is al zo vaak geportretteerd, ik moest een ander vinden.

't Lukte. Twee prachtfoto's van een mooie vrouw gevonden, met zo'n 45 jaar ertussen. De portretten geïmporteerd in Gimp, over elkaar heengeschoven, vervaagd, ogen gedeeld ... Poehee: alleen dat was al uren werk. Dat het ene hoofd net niet scheef genoeg stond en het ander naar verhouding vanuit een andere hoek was geschoten. Hadden die fotografen niet even kunnen afstemmen?

Na enig gesleutel vielen de twee foto's samen. Printje gemaakt en meegenomen naar tekenles. Groot vel papier, boelveel krijt, houtskool, opzetten, jemig, wat zijn neuzen moeilijk!

Maar ze staat erop. Twee keer. Zie hier het resultaat. Ik ben benieuwd of iemand haar herkent. Ik ga de tekening gebruiken als cover voor 'Gekken grijzen.' De eerste die raadt wie de vrouw is, ontvangt een couponcode voor Smashwords om het verhaal gratis te downloaden.

Ik hoor het graag op anaid.haen @ gmail.com

 0 reacties reageer op dit bericht
Flanel zo 18 mrt 2012  16:35
Categorieën: E-publikant Anaïd Haen
  iTunes hitlijst betaalde SF verhalen

StoerStoerStoerStoerStoer
StoerStoerStoerStoerStoer
StoerStoerStoerStoerStoer
StoerStoerStoerStoerStoer
StoerStoerStoerStoerStoer

 0 reacties reageer op dit bericht
Nummer 1!!!! do 15 mrt 2012  20:29
Categorieën: E-publikant Anaïd Haen
  Hitlijst iTunes store

Oh, kijk eens wat gaaf: Lieve Liefde staat op de eerste plaats in de iTunes-store ... Zomaar vóór Starwars!

 0 reacties reageer op dit bericht
De PHP; ik doe niet meer mee vr 9 mrt 2012  19:59
Categorieën: Recalcitrantia Schrijverij Anaïd Haen

Ik heb besloten niet meer mee te doen aan de PHP. Met pijn in mijn hart, want ik ben een wedstrijdbeest, ook als het op deelnemen aankomt.

Wat vreselijk jammer dat er na de prijsuitreiking van de PHP een beslissing werd genomen door de organisator waar ik absoluut niet achter kan staan. De tweede keer dat ik meedoe en de tweede keer dat het misgaat bij het uitreiken van de prijzen.
In 2008 werd de Tolkien aanmoedigingsprijs niet uitgereikt aan de reglementaire winnaar ervan, dit jaar is de eerste prijs niet uitgereikt aan de reglementaire winnaar ervan. Sterker nog: de hele top tien ligt overhoop. En net als in 2008 werden de reglementen van tafel geveegd onder het mom: 'Die hadden eerder gewijzigd moeten worden.'

Ik speel graag spelletjes. En ik conformeer mij aan de regels. In 2008 stond in de reglementen dat één persoon niet voor hetzelfde verhaal twee prijzen kon winnen. De winnaar van die wedstrijd kreeg toen echter zowel de eerste prijs als de Tolkien aanmoedingingsprijs uitgereikt.
Het werd een rel, helaas. Door mij geïnitieerd, want ik wilde het naadje van de kous weten, ik wilde dat de rechtmatige winnaar zijn prijs zou krijgen. Dat het uiteindelijk goedkwam, was niet te danken aan de organisator. Die stond 'pal' achter zijn beslissing.

Zoals ik al op mijn wedstrijdoverzicht heb aangegeven, ben ik deze PHP reglementair achtste geworden, geen vijfde. In de reglementen stond namelijk dat het laagst gegeven punt van de vijf juryledenpunten niet zou meetellen. Na de prijsuitreiking bleken alle vijf de punten echter te zijn opgeteld. Martijn Lindeboom heeft op het PF-forum gemeld dat de betreffende regel niet in het reglement opgenomen had mogen worden.

Geen mail naar de deelnemers over deze wijziging, een heel stil postje op het PF-forum. Ik vind de beslissing onbegrijpelijk en de manier waarop hij wordt gecommuniceerd onprettig. Daarbij werden subiet de reglementen van 2011 van de website gehaald, waarvan ik ook een naar gevoel in mijn buik kreeg. Het deed me teveel aan 2008 denken.

Ja; ik weet het: het verhaal met de hoogste punten heeft de meeste punten. Maar dat was reglementair niet de winnaar. Ik weet ook dat deze organisator enorm zijn best doet om de PHP naar een hoger plan te trekken en het genre op zijn manier op de kaart te zetten. Hij werkt er hard aan en verenigt mensen en organisaties. Dat Fantastels op de PHP-dag mocht komen praten, vond ik geweldig.

Maar ik kan niet meer meedoen als regels niet worden opgevolgd. Voor mij zijn ze de basis van een wedstrijd.

 0 reacties reageer op dit bericht
Lekkend vuur di 6 mrt 2012   9:34
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden
  cover Lekkend Vuur

Het contact met Uitgeverij Zilverspoor loopt gesmeerd en da's zacht uitgedrukt. Jos Weijmer houdt zijn auteurs regelmatig op de hoogte van de plannen en er vallen hem vaak schitterende ideeën in.

Zo wilde hij een print laten maken van de prachtige afbeelding die hij voor PF heeft gemaakt bij mijn verhaal "Lekkend vuur". Of ik dat goed vond? Een oplage van 25 stuks, waar hij dan mijn naam ook bij zou schrijven, per slot van rekening was ik de inspirator van die geweldige plaat. Nuja: mijn verhaal dan.
Tuurlijk, Jos, gaaf! Zal ik dan mijn verhaal er uitgeprint bij doen, zodat het verhaal de afbeelding ondersteunt, in plaats van andersom?
En mag ik dan de afbeelding gebruiken voor een covertje op Smashwords?
En zullen we dan meteen een klein brochuretje erbij doen met een individuele couponcode, zodat de kopers van de print het e-boek gratis kunnen downloaden op Smashwords?
En dat ik het dan ook ga voorlezen zodat het ook een luisterverhaal wordt? En Django, zullen we er een lied bij maken?
Ik draafde door, maar Jos vond het allemaal geweldig en besloot te bekijken of het verhaal op de achterkant van de poster geprint kon worden. Ondertussen friemelde ik in GIMP de cover, waar Jos zijn goedkeuring aan gaf en maakte ik de minibrochures om bij de print te steken. Mooi papier voor uitgezocht, mijn best op gedaan.

Op een mooie vrijdagmiddag naar Maastricht gereden om de 25 prints te signeren. Mijn allereerste signeersessie, al was die dan ten kantore van de uitgever en niet in aanwezigheid van publiek. Ik had toch kramp in mijn hand, na afloop Tong uitsteken.

De print is hier te koop.

 0 reacties reageer op dit bericht
Toneeluitgeverij Vink ma 5 mrt 2012  14:40
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden
  Uitgever Peter Stoop ondertekent de contracten
  Cocky tekent ons uitgeefcontract ;-)
  En ik teken ;-)

Vandaag togen Cocky van Dijk en ik in een glimmende Stoer (net gewassen) naar Alkmaar, naar Toneeluitgeverij Vink. Gewapend met Vlaai, nette kleren en een uitstekend humeur stapten we het pand binnen, alwaar we heel hartelijk welkom werden geheten door Peter Stoop, de directeur van de uitgeverij.

Boekjes, boekjes, boekjes ... wat liggen daar veel boekjes! Rekken vol. En dat zijn alleen maar de zichtexemplaren, zo werd ons verteld. Bij een bestelling wordt er ter plekke voor de toneelverenigingen gedrukt. We kregen uitleg over het systeem, de markt en andere zaken en genoten ondertussen van die heerlijke vlaai met koffie.

Daarna was het tijd voor de officiële ondertekening van de contracten. Zo vréselijk leuk. We hebben er een echt moment van gemaakt, met foto's maken en papieren uitwisselen en handen schudden en de rest.

Op de terugweg hebben we geloof ik wel tien nieuwe ideeën voor toneelstukken bedacht. We hebben van deze dag zo vreselijk veel geleerd. Wat heerlijk dat ons alles werd uitgelegd en dat we meer begrip hebben gekregen voor de toneelscriptenwereld. Wij zijn er nog lang niet mee klaar Knipogen

 0 reacties reageer op dit bericht
Digi-Irma do 23 feb 2012  11:25
Categorieën: Schrijverij E-publikant Anaïd Haen
  Cover Van Martin, Wrat en een vrouw die brieven schrijft

Wat is het toch leuk om online contacten op te doen!

Bij mijn zoektocht naar een mus, of meer specifiek: dé mus, stuitte ik op de prachtige website van Irma. Uiteraard heb ik eerst zelf urenlang in de bosjes gelegen met mijn fototoestel om een mus te verschalken, maar die beestjes zijn nogal huppend aangelegen. Ik kreeg ze ook alsmaar niet in de juiste pose, ondanks veel broodkruimels, muisstil zitten, een schuilhut en de rest. Bovendien was ik al besmet door die ene foto. Dus ik vulde het contactformulier in en Irma reageerde subiet. Tot mijn grote vreugde mocht ik haar foto gebruiken voor de derde cover van Gemma Vlugzout.

Irma: hartstikke bedankt! Jouw mus past perfect bij het verhaal. Ik ben er heel blij mee dat ik de foto mag gebruiken.

 0 reacties reageer op dit bericht
Het histoerische genre wo 15 feb 2012  16:31
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden Begeesterd

Begin december werd ik gebeld door Jos Weijmer, van uitgeverij Zilverspoor. Of ik zin had een project samen te doen Onbeslist? Een soortement multimediaal iets. Met van alles erop en eraan.

Nu was ik hard aan iets omvangrijks toe. En er dramt al een poosje een verhaal in de Denk. Ooit als grapje begonnen behaalde het zelfs een nominatie in een literaire wedstrijd en werd het later half uitgewerkt tijdens een schrijfmarathon, maar met één grote makke: het was te lang voor een kort verhaal. En voor een deurstopper te kort. Ook zat er geen trilogie in. Gewoon een idee dat bleef drammen.

Samen met Django naar Jos gereden en daar, onder het genot van een kopje koffie en een vlaai, het idee besproken. Al snel vloog er van alles over tafel. Illustraties, muziek, de hele meuk. En ik voelde me groeien en kleiner worden tegelijkertijd. Want hé, mannuh ... dat houdt dus wel in dat het van mij afhangt. Want dit draait om mijn verhaal en zonder dat kunnen jullie niets OnbeslistStoer.

Nu hoefde ik er verder geen nachtjes over te slapen. Als twee mannen van dat kaliber denken dat ik het kan, wie ben ik dan om het tegendeel te beweren? Dus ging ik aan de slag.

30.000 woorden research verzameld in drie weken tijd. Want het is dan misschien wel fantasie, het moet allemaal wel kloppen. Hoofdpersonen uitgewerkt, plot uitgewerkt, me zelfs verdiept in spijkerschrift en onlangs begonnen aan mijn historische/histerische roman. Het vlot aardig. Tussendoor Django's muziek beluisteren en Jos uitleggen dat ze toen echt die kleding droegen.

Viel mij zomaar een nieuw genre in: het histoerische genre Lachen.

Levert zomaar nul googlehits op. Ik mag mij best beroemen op het verzinnen van woordjes, al zeg ik het zelf Onschuldig.

 0 reacties reageer op dit bericht
Ik ben een zeus ma 13 feb 2012  12:44
Categorieën: Schrijverij E-publikant Anaïd Haen

Vanmorgen ging mijn dertiende Nederlandstalige verhaal via Smashwords online. Samen met de twee boeken die ik met Django Mathijsen schreef (Codenaam Hadsadah en Koningsbillen & drakenstreken) én mijn ene Engelstalige publicatie maakt dat best al een mooi lijstje op Smashwords. En er komt meer bij, want ik heb veel verhalen en ik ben nog lang niet uitverteld.

In de VS noemen zichzelf publicerende schrijvers zich: Indie. Da's kort voor indipendent. Ik vind het een mooie term, maar in het Nederlands doet hij mij teveel aan Indië danwel India of Indianen denken. Bovendien is de term Engels en liever spreek ik mijn moerstaal.
Dus wat zou het in het Nederlands kunnen zijn?

Zelfstandig moet erin.
E-boek ook.
Uitgevende. Logisch: ik geef mij uit
Schrijver. Want ik schrijf.

ZEUS. Ik ben een zeus Stoer. Ik ben een zelfstandig e-boek uitgevende schrijver.

Dat Zeus himself iets met elektriek heeft, komt erg goed uit Lachen.

 0 reacties reageer op dit bericht
Uitslag PHP ma 6 feb 2012  21:38
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Vijfde Stoer, van de 111. Niet slecht voor een meisje uit de polder, ook al was ik vast van plan de PHP gewonnen te hebben Tong uitsteken. Het jurycommentaar liegt er niet om, men is overwegend heel positief en dat vooral de beginzinnen goed vielen, doet mij heel veel deugd.
Met mijn andere verhaal haalde ik op het randje de voorselectie niet. Hartstikke jammer, maar zo gaan die dingen in een verhalenwedstrijd. Het commentaar van de voorselecteurs op dat verhaal was behoorlijk tegenstrijdig. Gek hoe de ene mens zegt: "Met weinig woorden worden ze als echte personages neergezet" terwijl de ander stelt dat de personen "nauwelijks personen worden".
Zelf vind ik het een keigoed verhaal, maar dat vind ik natuurlijk van al mijn verhalen Knipogen.

Met mijn twee verhalen heb ik Plannen. Voorlopig parkeer ik ze netjes in mijn documenten, daar staan ze veilig Lachen.

 0 reacties reageer op dit bericht
Toneeluitgeverij Vink za 4 feb 2012   9:14
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen Uitgegeven worden

Zojuist mijn blogpost van 12 januari over Toneeluitgeverij Vink vrijgegeven Lachen. Grappig om dat te kunnen doen, want zo zeker was het allemaal niet.

Cocky en ik besloten onze Sintvoorstellingen aan een groter publiek aan te bieden en stuitten daarbij op twee mogelijkheden: Laten doen of zelf doen. Voor beide manieren zijn de mogelijkheden aanwezig. Er zijn toneeluitgeverijen en er zijn internetsites waar scripts kunnen worden ingeleverd. Beide hebben voor- en nadelen.

Via een toneeluitgeverij toneelstukken/musicals ed verspreiden, heeft voordelen. Heel veel amateurtoneelgezelschappen, jeugdverenigingen en scholen kennen de verschillende websites van de toneeluitgevers en kopen daar hun voorstellingen. Voordeel voor hen: Ze betalen heel weinig voor de toneelstukken en dragen een percentage van de opbrengst van de voorstelling(en) af aan het IBVA of een ander soortgelijk bureau. Het IBVA zorgt er vervolgens voor dat de auteurs van het stuk en de uitgever hun deel ontvangen.
Voordeel voor de auteur: hij hoeft alleen maar een worddocumentje aan te leveren, de opmaak ed wordt door de uitgever verzorgd. En ook al koopt een vereniging het stuk maar één keer, hij ontvangt bij iedere opvoering geld. Nadeel: dat is maar 50% van de opbrengst, nadat het IBVA al 20% heeft ingehouden.
Zelf doen kan ook. Dan verkoopt een auteur zijn voorstelling, keurig in scriptformat gegoten, voor een x-bedrag aan een toneelvereniging via een website en that's it. De toneelvereniging kan het stuk daarna twee of honderd keer opvoeren, dat maakt allemaal niet uit. Voordeel voor de toneelvereniging: geen meldingsplicht bij het IBVA en onbeperkte toegang tot het toneelstuk. Voordeel voor de auteur: behalve de 20% die de website inhoudt, zijn alle opbrengsten van de eenmalige verkoop voor de auteur. Nadeel: het stuk kan tot in lengte van dagen door die vereniging worden opgevoerd zonder dat de auteur daar ooit een cent van terugziet.

Zaten wij dan, Cocky en ik. Voor allebei de manieren was wat te zeggen. En het één hoeft het ander niet uit te sluiten, alleen tegelijk kan het niet. 'Eerst maar via een uitgever proberen?'
Lijstje uitgevers gemaakt en bij de grootste begonnen Onschuldig. Was meteen raak Tong uitsteken.

In het toegestuurde contract, dat maar 10 regels bevatte en uitblonk in eenvoud, echt geweldig, stonden twee artikelen waar Cocky en ik onze beDenksels bij hadden. Die twee bepalingen kwamen er kortweg op neer dat we al onze rechten voor altijd afstonden en dat veranderingen/vertalingen/bewerkingen voor andere media mogelijk waren.
Aangezien wij fantasierijk zijn, stelden we ons voor hoe een porno-producent ons stuk aankocht, bewerkte tot "Sinterklaas en de condoomdief" en daar vrolijk onze auteursnaam onderzette Onbeslist. Zodat wij tot in lengte van dagen pornoauteurs waren geworden (niets mis mee, overigens, maar toch niet hullemaal het doel van Sinterklaasvoorstellingen). Misschien werd het tijd de uitgever even te bellen?
Dhr. Stoop barstte in lachen uit toen ik hem die situatie voorschetste en stemde in met het veranderen van de twee bepalingen.

Dus nu zijn we in afwachting van het vernieuwde contract. Want voordelen moeten wel voordelen zijn, anders kunnen we het net zo goed allemaal zelluf doen Stoer.

 0 reacties reageer op dit bericht
Wonderwaan 20 di 24 jan 2012  20:24
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen
  Cover "Wonderwaan 20"

Ik ben zó groos! Daar sta ik dan. Op de cover. Nee, niet die afbeelding Tong uitsteken, maar in de tekst. Helemaal rechts bovenaan, in het blauw.

En binnenin mijn verhaal over Agatha Christie. Wat natuurlijk helemaal waargebeurd is en niets te maken heeft met Munchhausen Onschuldig.

 0 reacties reageer op dit bericht
Tekenen in de praktijk II ma 23 jan 2012  14:40
Categorieën: Tekenles E-publikant Anaïd Haen
  Cover "De beste baan op aarde" krijttekening

Voor Django's verhaal "De beste baan op aarde" dat in Wonderwaan werd gepubliceerd en eerdaags op Smashwords komt, moesten we een cover. Dus ik aan de gang met het fototoestel. Een keer of honderd. Kaarsje zus gezet, brilletje zo. Plaatje bewerkt. Het werd het allemaal gewoon niet.

Uiteindelijk kaars, bril, boek en veer meegenomen naar tekenles. We kregen namelijk de opdracht een stilleven te tekenen. Op tekenles gesnord tussen de potjes en jahoor: een inktpotje gevonden. Dat maakte het compleet.

Het neerzetten van een stilleven is ook nog een vak apart. Net als de positionering van het tekenbord (ik werk het liefst rechtop), maar na verbouwing van het atelier en het schuiven van een kast, stond het naar mijn zin.

Volgende les gaan we portretten tekenen. Dubbelportretten om precies te zijn. Dus ik zit al in de Denk welk verhaal daarbij zou passen. Want dit is vreselijk leuk, iets écht tekenen en dan een cover ervan maken. Zo krijgen de tekeningen een doel.

 1 reactie reageer op dit bericht

Reactie van Jan van't Ent - Capelle aan den IJssel di 24 jan 2012  23:42

Onder de indruk dat je van een haarscherpe pen overstappend op zacht krijt toch precies weet weer te geven wat je wilt. Oftewel: leuke cover - misschien niet helemaal om een indruk te krijgen van waar het verhaal heen gaat, maar zeker achteraf goed voor een 'o ja, natuurlijk...'

Ontwikkelingen II do 12 jan 2012  20:14
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Vandaag ontvingen Cocky en ik een mail van Toneeluitgeverij Vink:

L.S.

Bij deze kan ik u mededelen dat het stuk “Sinterklaas en de Liedjesdief” zal worden uitgegeven. Graag zou ik van u beide de volledige adresgegevens willen ontvangen zodat ik een contract kan maken.
Tevens zien wij het andere stuk ook graag ter lezing tegemoet.
Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Afgezien van dat heel onpersoonlijke "L.S." is deze mail een pracht. Een schoonheid. Niet alleen wordt ons toneelstuk uitgegeven door Vink, ook wordt ons verteld dat men graag ons volgende stuk zou willen lezen.
Gaan wij graag gehoor aan geven.Onschuldig

Cocky, meis: dank je wel. Zonder jou was ik nooit aan een Sintvoorstelling begonnen. Kasper: Dank voor de stoelpoot en het oepsen-verwijderen. PiusX en KRAK: dank voor de opvoeringen in 2009 waar zoveel kindjes en ouders van hebben genoten. Wij en jullie wisten het al en nu gaat de rest van Nederland het weten: Cocky en ik schrijven heel leuke Sintvoorstellingen!

*Gaan we nu snel de vierde schrijven*

 0 reacties reageer op dit bericht
Tekenen in de praktijk za 7 jan 2012  19:23
Categorieën: Schrijverij Tekenles E-publikant Anaïd Haen
  Cover "Koningsbillen en drakenstreken": vaste vormpjes uit Word

Vroeger rommelde ik al af en toe in Word, met tekenen. Het is grappig wat je daarmee kunt doen. Vormpjes, lijntjes. Voor iemand die geen vaste hand heeft, biedt het leuke mogelijkheden.

Voor 'Koningsbillen en Drakenstreken' moesten Django en ik een cover voor het uitbrengen van het e-book. Dus ik had al wat zitten doen op het tekentablet, maar dat werd niets.

Blijkt toch dat de vormpjes in Word prima te kopiëren zijn naar Photoshop Lachen. Dus ik eerst een draakje getekend. Een bijna heel draakje, ook al zie je maar een stukje van hem. Indachtig de woorden van Tais Teng, ooit: Je kunt rustig dingen schrappen, hun 'schaduw' blijft in het verhaal achter. Zo is het met tekenen ook. Toen het draakje naar mijn zin was, heb ik alle vormpjes gegroepeerd.

Daarna een ei. Dat ei in Photoshop gedopt. De dop op een volgende laag geplakt, alles omlijnd. Draakje in een andere laag geplakt en toen net zo lang met het draakje en de dop geschoven tot het naar mijn zin was.

De achtergrond zwart genomen. Geen kinderkleur, zo lijkt het. Maar de andere kleuren kwamen op zwart veel scherper uit en de cover valt zo lekker op.

Koningsbillen en drakenstreken is hier verkrijgbaar als e-book. Lekker om voor te lezen of om zelf te lezen als je daar groot genoeg voor bent.

 2 reacties reageer op dit bericht

Reactie van Terrence Lauerhohn - Rilland za 14 jan 2012  10:53

StoerZo zie je maar weer Anaïd... wat een creatieve geest kan doen met weinig...complimentje hoor! Ik zal het boek eens promoten bij vrienden van me die kinderen hebben.


Reactie van Anaïd Haen - internet za 14 jan 2012  14:05

Dank je wel, Terrence!

2011: de oogst zo 1 jan 2012  20:22
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Het nieuwe jaar is al begonnen, ik had eerder moeten terugkijken op 2011 Onbeslist. Maar dat ging niet, want ik was tot gisteravond nog bezig (tussen een ouderwetse pot Monopoly door) met het inzenden van mijn UA-verhalen. Het is op het nippertje gelukt: twee ervoor ingezonden.

In 2011 schreef ik:
1 Toneelvoorstelling (De Broedmoeders(samen met Cocky van Dijk)). Overigens verzorgde ik daar ook de kostuums, de decorstukken en de multimedia-achtergrond voor en speelde ik er Trash.
1 Sintmusical (samen met Cocky van Dijk)
1 Wonderwaanverhaal (was ook wedstrijdverhaal)
1 Fantasy Strijd Brugge verhaal
2 Kinderboeken (samen met Django Mathijsen)
2 Literaire verhalen (Piet Paaltjes en de Nieuwegeinse. Voor die laatste ben ik genomineerd, spannund!)
2 PHP-verhalen
2 UA-verhalen
3 liedteksten
7 themaverhalen

2 toneelstukken, 2 kinderboeken, 17 verhalen en 3 liedteksten. Alles bij elkaar zo'n 100.000 woorden. Iets minder. Afgeschreven. Voltooid, dus. Daarnaast nog een woord of 8.000 aan nieuwe projecten en verhaalbeginnen, plots en ideeën.

In 2012 eens zien of ik eroverheen kan Stoer

 1 reactie reageer op dit bericht

Reactie van Astrid - harmelen zo 1 jan 2012  21:06

Meid....

Sprakeloos.

Wat een oogst.

Naar behoefte vr 16 dec 2011  22:45
Categorieën: Schrijverij Ontwerpen E-publikant Anaïd Haen
  Cover "Naar behoefte": een Spacy koelpak.

Wat is het toch leuk om covers te maken! Ik frummel wat af en leer zowel Gimp als Photoshop steeds beter kennen. Zo kan ik meer met letters in Gimp dan in Ps, maar is het werken in Ps weer fijner omdat ik dat program op de vaste pc heb staan en met mijn tekentablet erop kan werken.

Niet dat ik al echt kan tekenen, maar dat heeft alleen een beetje tijd nodig Stoer.

Voor 'Naar behoefte'. het verhaal dat zesde van de tweehonderdzoveel werd bij de Fantasy Strijd Brugge en hier verkrijgbaar is in druk en hier als e-book, zocht ik iets dat eruit zou zien als blauwe gel. Maar wat? Vloeibaar wasmiddel was te vloeibaar. Ik had echte blauwe gel nodig.

Het werd dus blauwe gel.

Ik had een koelpak in de koelkast liggen. Exact het kleurtje dat ik zocht. Maar erdoorheen fotograferen ging niet. Met een lamp eronder ging het wel, maar dan werden de letters op de achterkant van het pak zichtbaar. Ik had dus geen keus: het pak moest open.

Heb aluminiumfolie opgefrommeld en weer gladgestreken, het pak opengeknipt en de gel er met een lepeltje (wegwerp Onschuldig) op uitgesmeerd. Toen de camera erop. Met flits, zonder flits, onder een tl-lamp, van alles geprobeerd. Daarna in Photobucket een stuk uit de foto geknipt, een beetje vervormd, streepje eruit geknipt, 'zon' op de achtergrond toegevoegd en hop: de cover!

 2 reacties reageer op dit bericht

Reactie van Django Mathijsen - www.djangomathijsen.nl vr 16 dec 2011  23:21

Cool! Knipogen

Hij heeft een echt prachtige sciencefictionuitstraling. Zo zie je maar wat je met eenvoudige middelen allemaal kunt, wanneer je creatief bent.


Reactie van Erna - Krmpen aan den IJssel za 17 dec 2011  13:33

De omslag is erg mooi! Maar het verhaal is minstens even de moeite waard om te lezen!

Het geboortegraf do 8 dec 2011  15:38
Categorieën: Van alles Anaïd Haen

Vandaag werd op Facebook de vraag gesteld: 'Wat is jouw favoriete fantasyklassieker?' en onmiddelijk kwam "Het geboortegraf" van Tanith Lee naar boven drijven.

Pas minuten later vroeg ik mij af waarom. Het is echt jaren, jaren, jaren geleden dat ik het boek heb gelezen, in een tijd dat ik nog de ballen snapte van schrijven, maar alles stuklas dat riekte naar sprookje, want in de bieb was ik uitgelezen bij de sprookjes. Ze waren op.

Fantasy was een logische opvolger. Die al heel snel, bij gebrek aan originele verhalen (moesten ze nu echt altijd allemaal op een zoektocht?) werd ingeruild voor sciencefiction. Tot ik Lee ontdekte en kennismaakte met de Jang-generatie.
Het hek was van de dam. Ik las alles, alles, alles van Lee waar ik maar de hand op kon leggen en verbaasde me bij ieder boek over de wéér ander wereld, de weer andere personages (hoewel het gitzwarte of spierwitte wel bleef terugkomen), de weer andere eigenschappen en de weer andere gebeurtenissen. Tanith Lee mengde vreemde planeten (en dus sciencefiction) met magie (en dus fantasy) en beschreef haar personages zo levendig, dat ik ze voor me zag.

Niet alles vond ik even goed. Op een bepaald moment groeide ik eruit, denk ik. Maar "Het geboortegraf" stond na de eerste, tweede, derde, zevende keer lezen op stip op één, en staat dat nu nog steeds.

Ik durf het niet te herlezen, schreef ik net al op Facebook. Ik ben bang dat het me tegenvalt, dat ik niet meer kan lezen zonder mijn eigen schrijfblik, zonder mijn door de jaren heen verkregen levenswijsheden en zonder te denken dat de schrijfstijl (die ik me herinner als bijvoeglijk) wel erg ver van mij afstaat. Dat heeft vooral te maken met respect voor mijn herinnering. Die laat ik graag intact. Hoe ik als tiener opgekruld op de bank of met een zaklamp onder de deken (die hadden we toen nog, dekens ...) in bed het boek las, verslond, opslurpte. Hoe ik wekenlang in haar wereld zat, hoe ik meeleefde met de vrouw die zichzelf zocht.

Daarom dus. "Het geboortegraf" staat in mijn boekenkast en daar blijft het staan. Misschien lees ik het op een dag toch nog eens, maar ik verwacht het niet.

 0 reacties reageer op dit bericht
Cover "De kus" oftewel: Een knoopje. ma 5 dec 2011  13:08
Categorieën: Schrijverij E-publikant Anaïd Haen
  cover "De kus" oftewel: Een knoopje.

Soms zit het hem in kleine dingen ...

Ik wist alsmaar geen cover voor "De kus" te maken. En hoewel kort, is het wel een veelzeggend verhaal, eentje die een eigen cover verdient. Toen ik afgelopen zomer dan ook in Ieper was, was ik vastbesloten een mooie loopgravenfoto te maken. Dat pakte anders uit. Wat mooi lijkt op een foto is niet altijd mooi op een cover. Dus "De kus" werd een beetje geparkeerd tot nadere inspiratie.

Laat ik nu de knopendoos van oma hebben gevonden ...

"De kus" is vanaf heden gratis verkrijgbaar op Smashords in allerlei e-reader formaten en hier op mijn website als pdf.

 0 reacties reageer op dit bericht
Macht zo 27 nov 2011  21:33
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Ongetwijfeld klinkt dit heel fout: maar ik voel me nogal machtig Tongue out.

Vandaag werd de derde Sinterklaasvoorstelling, geschreven door Cocky van Dijk en mij, opgevoerd in de Leuningjes te Poeldijk. Door omstandigheden kon ik alleen de eerste voorstelling bijwonen, samen met mijn drietal en Django, maar ook aan die ene voorstelling had ik genoeg om te zien dat hetgeen wij verzonnen hebben, werkte op de plekken waar we dat wilden.

Kinderen die gillen, wijzen, meeleven. Kinderen die de Sint vertellen hoe het zit. Die namen roepen. Die heel hard de onschuldige Piet verdedigen en de schuldige aanwijzen. Heel, heel jonge kinderen, viel me op. Zó vreselijk leuk om mee te mogen maken.

Ik heb nauwelijks op het toneel gelet. De mensen die daarop staan hebben zoveel ervaring, dat loopt allemaal gesmeerd. Maar wel op de kindjes. Ze rommelden maar wat om zich heen bij 'saaie' stukken, wiegden en zongen bij bekende Sintliedjes en losten het raadsel van de verdwenen staf op met een schranderheid waar we wel op hoopten, maar die niettemin enorm gaaf was om te zien.

Ook deze derde keer weer heel veel geleerd, wat we ongetwijfeld gaan benutten voor de volgende voorstelling. Heb er nu al zin in om hem te gaan schrijven.

Zie hier, hier, hier, hier , hier en hier voor een impressie.

 0 reacties reageer op dit bericht
Tekencursus wo 16 nov 2011  22:34
Categorieën: Tekenles Anaïd Haen
  Pastelkrijt, piano, Anaïd Haen

Na een stuk of wat lessen met verschillende materialen en hulpmiddelen, heb ik besloten meer van de vuile vingers te zijn dan van de kwast. Krijt is het echt helemaal, zeker indien aangevuld met pastelpotloden. Het spul veegt, krast, poedert en letterlijk alles komt eronder te zitten, maar potdorie, wat kun je lekker mengen ermee en wat geeft het een leuke effecten.

Deze tekening is nagemaakt en vergroot van een stukje tijdschrift.

 1 reactie reageer op dit bericht

Reactie van Terrence Lauerhohn - rilland zo 20 nov 2011  17:43

Wauw Anaïd, Ik vind die piano erg geslaagd. Mooi abstract maar ook impressionistisch. Prachtige kleurencombinatie.

SurprisedIk vind je heel veelbelovend, en dat na 9 lessen? Mijn complimenten!!!

Ach en wee di 8 nov 2011  19:30
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Als auteur dien je over een aantal eigenschappen te beschikken, zo zegt men. Wat mij betreft kunnen ze allemaal overboord, je hebt maar één ding nodig om te kunnen schrijven: een schrijflijf.

Sinds twee weken word ik lastig gevallen, geplaagd, gepest, ronduit onderdrukt door een slijmbeursontsteking in mijn rechterschouder. In vaktermen: Een auwschouder.
Ik sla mij er, zoals het mij betaamd, piepend en krakend en knarsend doorheen. Met daverend succes, de auwschouder begint nu onder mijn rechteroor en eindigt ergens halverwege mijn bovenarm. Alles ertussen klopt, steekt, zeurt en zanikt de hele dag door, behalve als ik beweeg. Dan zijn er geen woorden meer te vinden dan 'Auw!'

Ik heb nooit geweten dat ik zoveel rekte en strekte, naar mij toe haalde of van mij afduwde. En dat ik zo extreem rechtshandig ben, valt mij ook nu pas op.

Nanowrimo is stevig in het water gevallen. Ook liggen mijn handwerkjes stil. Er groeit niets. Geen verhaal, geen breiwerk, geen naaiwerk.

Donderdag maar weer even naar de dok. Eens kijken of hij deze keer verder komt dan: 'Heeft u stress?'

 0 reacties reageer op dit bericht
Wonderwaan wo 2 nov 2011  19:47
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Hi Diana,

We willen je Agatha Christie-verhaal opnemen in deze Wonderwaan.

Lukt het jou om binnen een weekje een nawoordje te schrijven?

Grz
Jaap

CoolLaughing

 0 reacties reageer op dit bericht
Zinderend di 1 nov 2011  10:41
Categorieën: Fantastels Anaïd Haen

Lieve hemel ... Wat een onwijs zinderende avond was het gisteren! Tot op het laatste moment bleven de verhalen bij Fantastels binnenkomen. Zelfs toen ik al ingelogd was om exact 00:00 af te sluiten, glipten er nog twee doodlijnknuffelaars binnen en brachten de teller op 98.

Ik ben zo groos erop!

 0 reacties reageer op dit bericht
Fantasy Strijd Brugge za 22 okt 2011  19:41
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

Met mijn drietal een weekendje Brugge. Combinatie van het nuttige met het aangename, zogezegd: vandaag was de prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd Fantasy Strijd Brugge.

Altijd leuk om mensen tegen te komen die ik via het Pure Fantasy forum of van de deelnemerslijst op Fantastels ken. Lekker kletsen en de adrenaline door mijn lijf voelen, want ik vind prijsuitreikingen altijd bijzonder spannend.

Ik werd zesde Cool. Zesde van de 277 en zoals te doen gebruikelijk: daar heb ik een uur van gebaald Undecided. Maar na dat uur drong tot me door dat ik in de top stond. Dat ik tot de 3% heel hoog geëindigden behoor. Dat mijn verhaal toch maar mooi 271 andere achter zich had gelaten. En toen was ik er heel blij en tevreden mee Laughing.

Jammer dat ik dit jaar geen KNSLkampioen ben geworden. Maar mijn motivatie om deel te nemen aan schrijfwedstrijden is onverminderd hoog, dat kampioenschap komt dan komend jaar wel Wink.

 0 reacties reageer op dit bericht
Fantastels 2011 ma 17 okt 2011  20:43
Categorieën: Fantastels Anaïd Haen

Wat is het geweldig voor het derde jaar met Fantastels bezig te mogen zijn. Sinds de wedstrijd op 1 oktober openging, klik ik voortdurend op de teller en telebank ik drie keer daags. Ze zullen bij de ABN wel denken: die is druk aan het gluren Undecided.

Druk is het zeker. Maar zó leuk druk. Soms kom ik ogen en oren te kort. Vragen op de mail of op een forum, gastblogs en interview; ik hol virtueel van hot naar haar.

Het is jammer dat ik daar niet van afvalInnocent

 0 reacties reageer op dit bericht
Sinterklaas Gefeliciteerd vr 14 okt 2011  20:52
Categorieën: Anaïd Haen
  liedjescover

Kijk nou toch eens ... mijn eerste liedjescover ...

Helemaal zelf getekend. Op mijn tekentablet.

 2 reacties reageer op dit bericht

Reactie van Django Mathijsen - www.djangomathijsen.nl ma 17 okt 2011  22:59

Hartstikke leuk.

 

En welke van de Pietjes ben ik? Wink


Reactie van Anaïd Haen - internet di 18 okt 2011  21:26

Die ene met zijn oogjes zo schattig dicht en zijn mondje wijd open Innocent

Mijn derde tekenles do 15 sep 2011   9:54
Categorieën: Tekenles Anaïd Haen
  Pastelkrijt, landschap, Anaïd Haen
  Pastelkrijt, landschap met boom, Anaïd Haen

De derde alweer. Over de tweede ben ik vergeten te bloggen, beutje veul andere dingen te doen, maar de tekeningen van die les lijken zowaar ook al ergens op.
Het gaat razend rap. Nu ik de wereld opdeel in rondjes, vierkantjes en driehoekjes en daar ook tot vervelens toe mee bezig ben (het is officiëel: ik ben een hokjesdenker Tongue out) is het tijd om te leren wat kleuren doen. Vroeger op school schijnen we hier ook al les in te hebben gehad, maar anders dan de kleuterschool kan ik me niet herinneren dat iemand mij ooit heeft uitgelegd dat geel en rood oranje oplevert. Laat staan dat iemand me ooit heeft uitgelegd dat oranje en blauw elkaar tegengestelden zijn en elkaar dus complementeren. Oef! Dat tekenen ook theorie is ...
Maar ik slurp het op, vind het geweldig.

We mochten aan de slag met krijt. Ik ben knettergek op krijt. Het strijkt, het veegt, je kunt er wolkjes in draaien met je vingers of vegen. Mengen is een eitje en als je te donker of te licht uitkomt, krijt je er gewoon overheen. Ik had heerlijk vieze vingers na afloop.

De opdracht luidde: zoek de kleur in de afbeelding en teken hem zo goed mogelijk na. Zonder boom.
Daarna mocht de boom erin. Ik geloof dat natekenen mij best ligt Cool.

Ik heb vorige week een tekentablet gekocht en vanmorgen vroeg heb ik gekeken of ik ook kan krijten op de pc. Dat is andere koek, het mengen 'voelt' niet, maar het is ook erg leuk en het geeft minder troep Innocent.

 0 reacties reageer op dit bericht
Hadsadah in de lucht ma 12 sep 2011  17:46
Categorieën: E-publikant Anaïd Haen
  cover Codenaam Hadsadah

Afgelopen weekend is de Wikileaksthriller 'Codenaam Hadsadah', die ik samen met Django Mathijsen schreef, online gezet. Op Smashwords.com. Voor USD 4,99 is het boek daar te downloaden.

Het was best een raar moment. Zo opeens staat ons boek tussen heel veel anderen. Maar we vinden het beiden tijd dat het verhaal de lucht in gaat en zijn lezers vindt. Dus ontwierpen we een cover en lieten we het los.

 0 reacties reageer op dit bericht
Mijn eerste tekenles vr 2 sep 2011  21:32
Categorieën: Tekenles Anaïd Haen
  Houtskool stilleven
  Even draaien voor het beste effect
  vaasjes

Met een hoofd vol watten en een maag vol paracetamol toog ik afgelopen woensdagavond naar mijn allereerste tekenles. Eigenlijk wilde ik naar de cursus hierna, kinderboeken illustreren, die in november begint, maar omdat ik nul tekenervaring heb en al helemaal geen potlood kan vasthouden, leek de beginnerscursus best handig om de tijd tot november te overbruggen.

De les begon met uitleg over basisvormen. Laat ik er tot dan toe nooit bij hebben stilgestaan dat alles is opgebouwd uit basisvormen. Maar het is zo. Dingen zijn vierkant, rechthoekig, rond of driehoekig. En om duidelijk te maken wat de docente daarmee bedoelde, tekende zij een rondje met een driehoek erbovenop, wat na overtrekken van de buitenlijnen opeens een heuse peer was.
Ik dacht: dat leer ik nooit.

We kregen allemaal een geweldige lap papier en de opdracht die volledig te benutten. Dat schrok mij af, want hetgeen ik erop moest zetten was behoorlijk kleiner dan het papier. Moest ik dan meteen leren vergroten? Stiftje houtskool, let op de verhoudingen, stukje kneedgom voor als het erg mis ging en aan de slag.

Het viel mij alles mee. Voor mij stonden een vooroorlogse suikerpot met heel lelijke oortjes, een primitieve bloempot en een schattig vaasje. Rondjes en driehoekjes. Het vaasje had ook een stukje rechthoek. En wat is houtskool een lekker spul! Je kunt er heel dun mee tekenen, of heel dik, je kunt erin vegen en het gomt makkelijk weg. Dat vond ik smokkelen, heb ik niet gedaan. Of dan zo min mogelijk.

Na het houtskool een ander stilleven. Met grafiet. Minder vegerig dan houtskool, maar ook erg makkelijk tekenen. En nu ik de rondjes en driehoekjes zag, was het een eitje. Alleen dat hele vel benutten, dat schijn ik niet goed te kunnen. Op een bepaald moment wat gespeeld met de structuren die de potjes en de knuffel hadden en toen vind ik het wel af genoeg, draaide mijn vel en tekende een ander groepje potten.
Zoals het mij betaamd, kwam e.e.a. wat rommelig op papier, maar de verhoudingen zijn goed en de basisvormen snapte ik volkomen.

Om nog wat oefenen, vooral met rondjes want ik kan niet zo netjes rondjes tekenen, heb ik nog een vierde tekening gemaakt van drie vaasjes die ik het liefst mee naar huis genomen zou hebben.

De docente zei dat ik een snelle Kijk heb. Ik zag verbanden en structuren en wist die snel te vertalen naar papier. Volgens haar heeft het schrijven een goede basis gelegd voor het tekenen. Observeren en vastleggen zijn in beide vakken belangrijk. Ik begreep pas wat ze met 'snel' bedoelde toen ik zag dat ik de enige was met 4 tekeningen. Misschien moet ik me maar doorontwikkelen tot sneltekenaar Tongue out.

 0 reacties reageer op dit bericht
Open brief aan een vandaal di 30 aug 2011  21:48
Categorieën: Recalcitrantia Dotje Anaïd Haen
  Dotje voor
  Dotje na

Open brief aan een vandaal,

 

Wat ging er door je heen toen je op dinsdag 30 augustus 2011 laat in de middag een lange kras op de portier van Dotje, mijn Lelijke Eendje, zette?

Voelde je trots? Dezelfde trots als ik een paar uur ervoor toen ik haar mocht ophalen uit de spuiterij, alwaar ze een mooi nieuw lakjasje had gekregen, voorzien van klavertjes vier voor geluk?

Voelde je bevrediging? Net zoveel als ik omdat ik na lang sparen en heel veel geploeter in mijn leven eindelijk ertoe was gekomen om Dotje 1966 (special p’eend) te geven wat ze verdiende?

Voelde je waardering voor je werk? Net zoals ik voelde voor de mannen van de spuiterij, die hun stinkende best hebben gedaan om van een oud, heel oud Eendje een kunstwerkje te maken?

Wat ging er door je heen? Zag je haar staan, pakte je in een opwelling een sleutel uit je jaszak en besloot je haar te krassen?

Waarom?

 

Ik wil niet weten wie je bent. Als ik het te weten kom, sta ik niet voor mijzelf in. Ik heb visioenen van een kaasschaaf over je neus halen, twee keer. Je hebt me boos en verdrietig gemaakt. Als dat je opzet was, is het gelukt. Ik houd van dat Lelijke Eendje. Ze is voor mij een symbool van blijdschap, van geluk, van liefde. Jij hebt dat bekrast en bezoedeld en dat neem ik je kwalijk.

Ik ga haar laten repareren, natuurlijk. Mocht je een bijdrage in de kosten willen leveren, ben je van harte welkom een gesloten envelop met geld door mijn brievenbus te gooien. Anoniem, want zoals gezegd: Ik wil niet weten wie je bent.

 0 reacties reageer op dit bericht
Juich! wo 17 aug 2011   9:03
Categorieën: Schrijverij Anaïd Haen

De uitslag van de twaalfde themawedstrijd van Pure Fantasy is bekendgemaakt op het forum van PF. Het thema van de wedstrijd was 'De dood' en je kon met maximaal twee verhalen deelnemen in drie categorieën: science fiction, fantasy en horror. Mijn verhalen 'Dood Inc.' en 'Gekken grijzen' wonnen in horror en science fiction.

Ik ben er zó Laughing mee.

De ideeën voor nieuwe verhalen blijven ook maar buitelen. Kort, langer, het lijkt allemaal niets meer uit te maken. Ik haal met gemak 1000 woorden per dag als ik schrijf, maar helaas schrijf ik niet iedere dag, waardoor mijn gemiddelde te laag is naar mijn zin. Maar ik kan het wel, het is een kwestie van ervoor gaan zitten.
Misschien wordt het tijd de stap te zetten naar alleen iets langs te schrijven ... Heel voorzichtig zit Nanowrimo nu te drammen: Een maand (november) lang heel veel rammen, zodat je minimaal 50.000 woorden op scherm hebt staan.

 0 reacties reageer op dit bericht
Vakantie voorbij zo 14 aug 2011  12:46
Categorieën: Schrijverij Van alles Anaïd Haen
  uitzicht over militaire begraafplaats

Aan het luie leven is een einde gekomen; ik moet weer aan de bak. De vakantie was heerlijk. Samen met mijn Drietal en Log (onze camper) een rondje gemaakt met als thema: WOI.

Het is een gemis in onze geschiedenislessen dat we maar zo weinig over deze vreselijke (welke is er niet erg?) oorlog te weten komen. Of misschien niet; geconfronteerd worden met leed is iets wat je kinderen wilt besparen.

We hebben indrukwekkende, ziekmakende, ontroerende en blije ogenblikken uit die oorlog mogen bekijken dankzij het geweldige behoud van geschiedenis in plaatsen als Verdun en Ieper.

Bij Ieper bezochten we een militaire begraafplaats.
'Lopen we nu over dode mensen?' vroeg Jongste.
'Ja, schat. Ze liggen hieronder.'
'Maar als ze er liggen, waarom staan er dan geen namen op?'
'Omdat we van de meeste soldaten op dit kerkhof niet weten wie ze zijn.'
Oudste tuurde naar de zerken. 'Die we kenden, waren wel jong.'

We zitten samen bovenop de heuvel waar het monument ter nagedachtenis aan de derde slag bij Ieper staat. Onder ons ligt het kerkhof waar we net overheen liepen. Het is relatief klein; 2000 graven. Maar 1700 ervan naamloos.
Voor mij hét moment deze vakantie waarin ik me innig met mijn kinderen verbonden voelde.

Een aantal jaar geleden schreef ik 'De kus'. Het was een verhaaltje voor een wedstrijd op Korteverhalen.nl. Het heeft amper 850 woorden. Die bleven over na duizenden woorden research omdat ik me geen raad wist met het onbevattelijke grote leed dat WOI heeft aangericht. Dus ik verzon kleiner verdriet.
Klik hier als je het wilt lezen.

 2 reacties reageer op dit bericht

Reactie van Mijre - Z-H di 16 aug 2011   0:16

Hé, Anaïd. Zondag heb ik je verhaal gelezen... En ik was er toen even stil van, vandaar nu pas een reactie. Je weet 't in zo weinig ruimte neer te zetten. Knap. Dit is een verhaal waarbij ik nooit zou gaan muggenziften. Dat haalt de "magie" uit het verhaal.

En gefeliciteerd met je dubbele overwinning.


Reactie van Anaïd Haen - internet di 16 aug 2011   7:32

Dank je wel, Mijre!

Help! De boekenmarkt verzuipt! do 14 jul 2011  14:28
Categorieën: Recalcitrantia Anaïd Haen

Ik weet niet of ik erom moet huilen of lachen, maar de traditionele keten van auteur naar lezer verdwijnt. En rap.
Huilen, omdat ik gek ben op boekenwinkels en boeken. Ik snuffel graag. Ik ben zuinig op mijn boeken. Ik heb te doen met iedereen die erin werkt en zijn baan ziet verdwijnen. De nieuwsberichten liegen er niet om en in de VS rolt alles momenteel al op.
Lachen, omdat er nu kansen zijn voor iedereen: auteurs en lezers. Maar ook omdat ik de nonsens over de oorzaken van het verdwijnen van de keten lachwekkend vind en op zijn zachtst gezegd door de deelnemers eraan over zichzelf afgeroepen.

Men brult dat de e-readers de schuld zijn. Of de ontlezing. Of de auteurs die voor zichzelf beginnen. Of de lezers die illegaal boeken lenen en downloaden. Het is ieders schuld, behalve die van de schuldigen.

Boeken zijn in Nederland al jarenlang te duur. Het is absurd dat een gemiddeld boek rond de € 24,00 moet kosten. Af en toe reken ik terug naar de gulden en dan schrik ik mij het ongansch, zeker als ik daarbij neem dat het fysieke drukken van boeken door de jaren heen alleen maar goedkoper is geworden. Ik koop dus minder boeken dan vroeger, ik zeg het maar eerlijk, omdat ik ze vaak te duur vind.
Dan de keuze: reuze ... beperkt. Dankzij de vaste boekenprijs loont het om een klein aantal boeken per jaar 'bestseller' te noemen en deze zo lang mogelijk (en dus zo goedkoop mogelijk want herdrukken vraagt geen ontwikkelingskosten) in de winkels te laten. Gevolg: een beperkt assortiment. Stap maar een boekwinkel binnen: overal ligt hetzelfde en dat is vaak niet wat ik wil lezen en dus koop ik minder boeken.
En alles enzovoorts, zoals wijlen mijn schoonvader zo prachtig kon zeggen.
Ontlezing bestaat niet. Het is een mythe. Lezers lezen meer dan ooit, vooral op internet. Maar lezers kopen minder boeken omdat ze niet vinden wat ze zoeken en omdat de boeken te duur zijn. En de schakeltjes in de keten zijn daar zelf de hoofdschuldige aan.

Het wordt tijd dat de boel op de schop gaat. Ik wil een vrije boekenmarkt. Ik wil keus uit duizenden titels, waarvan ik zelf wel bepaal of ze kwaliteit hebben en mijn geld waard zijn. Ik wil niet langer dat uitgevers beslissen wat er wel en wat er niet in de markt komt en ik wil al helemaal niet meer dat uitgegeven worden door een uitgever automatisch lijkt te betekenen dat het uitgegeven werk kwaliteit is. Want dat is niet waar! Wat er in de winkels ligt is vaak om te janken. Gunstige uitzonderingen daargelaten, want die zijn er. En van harte gegund. Ik voel mij tegenwoordig dus dubbelblij als ik met een goed boek de winkel verlaat.

En dus snuffel ik meer en meer online. Ik laad mijn pc'tje. Heb (nog) geen e-reader, komt nog wel. Lezen van een scherm is anders dan uit een boek. Maar letters zijn letters zijn woorden en zinnen en verhalen. Hoe dan ook: ik heb leeshonger en ik hunker naar apart, betaalbaar en goed leesvoer. Wie voedt mij?

 0 reacties reageer op dit bericht
Van GIMP en covers di 12 jul 2011   9:04
Categorieën: Ontwerpen Anaïd Haen
  Ferk oud
  Ferk nieuw

Het is me gelukt! Twee verhalen PHP. Ik ben er hartstikke groos op. Het is voor het eerst dat ik meedoe aan de PHP en de themawedstrijd van PF met ieder twee verhalen en voor beiden was ik netjes ruim voor de deadline klaar.
Nu een poosje duimen draaien voor de uitslagen, een verhaal verzinnen voor het volgende Wonderwaanthema (filmmonsters ... ik heb er niets mee ...), research doen voor een wat meer historisch verhaal, het kinderboek dat ik samen met Django plotte weer oppikken, het eerste deel van de Wikileaksthriller voorbereiden, beetje handwerken en ... freubelen met GIMP.

GIMP is een fotobewerkingsprogramma. Je kunt het zo downloaden van internet. GIMP is net Photoshop, maar dan gratis. Het werkt ietsje anders, het is wat zoeken, maar ik was gewend aan Photoshop Elements 3.0 en daarmee heeft het genoeg overeenkomsten om binnen een paar uur te snappen hoe het werkt.

Nu ben ik begonnen met mijn covers in een vast model te gieten. Hiervoor heb ik een raammodel gemaakt, dat er meer 'boek' uitziet. Dat raammodel ga ik de komende weken 'vullen' met mijn covers en om een indruk te geven: Ferk voor en Ferk na.

 1 reactie reageer op dit bericht

Reactie van Django Mathijsen - www.djangomathijsen.nl di 12 jul 2011  12:03

Geweldig goed.

Je cover van "Ferk" was al erg goed en professioneel (zoals ook opgemerkt op het Mythbreakers forum), maar je hebt hem toch nog verbeterd.

Fijn ook dat GIMP zo goed bevalt.

   
Zoeken:

Categorieën

Anaïd Haen
Begeesterd
De raketwedstrijd
Dotje
E-publikant
Fantastels
Koningsbillen en drakenstreken
Ontwerpen
Recalcitrantia
Ridders op sokken
Schrijverij
Tekenles
TerraCon
Uitgegeven worden
Van alles
Wraak op het spoor

Actueel

13 okt 2024
t/m 9 nov 2024

Archief

15 sep 2024
t/m 12 okt 2024


18 aug 2024
t/m 14 sep 2024


21 jul 2024
t/m 17 aug 2024


23 jun 2024
t/m 20 jul 2024


26 mei 2024
t/m 22 jun 2024


28 apr 2024
t/m 25 mei 2024


31 mrt 2024
t/m 27 apr 2024


3 mrt 2024
t/m 30 mrt 2024


4 feb 2024
t/m 2 mrt 2024


7 jan 2024
t/m 3 feb 2024


10 dec 2023
t/m 6 jan 2024


12 nov 2023
t/m 9 dec 2023


15 okt 2023
t/m 11 nov 2023


17 sep 2023
t/m 14 okt 2023


20 aug 2023
t/m 16 sep 2023


23 jul 2023
t/m 19 aug 2023


25 jun 2023
t/m 22 jul 2023


28 mei 2023
t/m 24 jun 2023


30 apr 2023
t/m 27 mei 2023


2 apr 2023
t/m 29 apr 2023


5 mrt 2023
t/m 1 apr 2023


5 feb 2023
t/m 4 mrt 2023


8 jan 2023
t/m 4 feb 2023


11 dec 2022
t/m 7 jan 2023


13 nov 2022
t/m 10 dec 2022


16 okt 2022
t/m 12 nov 2022


18 sep 2022
t/m 15 okt 2022


21 aug 2022
t/m 17 sep 2022


24 jul 2022
t/m 20 aug 2022


26 jun 2022
t/m 23 jul 2022


29 mei 2022
t/m 25 jun 2022


1 mei 2022
t/m 28 mei 2022


3 apr 2022
t/m 30 apr 2022


6 mrt 2022
t/m 2 apr 2022


6 feb 2022
t/m 5 mrt 2022


9 jan 2022
t/m 5 feb 2022


12 dec 2021
t/m 8 jan 2022


14 nov 2021
t/m 11 dec 2021


17 okt 2021
t/m 13 nov 2021


19 sep 2021
t/m 16 okt 2021


22 aug 2021
t/m 18 sep 2021


25 jul 2021
t/m 21 aug 2021


27 jun 2021
t/m 24 jul 2021


30 mei 2021
t/m 26 jun 2021


2 mei 2021
t/m 29 mei 2021


4 apr 2021
t/m 1 mei 2021


7 mrt 2021
t/m 3 apr 2021


7 feb 2021
t/m 6 mrt 2021


10 jan 2021
t/m 6 feb 2021


13 dec 2020
t/m 9 jan 2021


15 nov 2020
t/m 12 dec 2020


18 okt 2020
t/m 14 nov 2020


20 sep 2020
t/m 17 okt 2020


23 aug 2020
t/m 19 sep 2020


26 jul 2020
t/m 22 aug 2020


28 jun 2020
t/m 25 jul 2020


31 mei 2020
t/m 27 jun 2020


3 mei 2020
t/m 30 mei 2020


5 apr 2020
t/m 2 mei 2020


8 mrt 2020
t/m 4 apr 2020


9 feb 2020
t/m 7 mrt 2020


12 jan 2020
t/m 8 feb 2020


15 dec 2019
t/m 11 jan 2020


17 nov 2019
t/m 14 dec 2019


20 okt 2019
t/m 16 nov 2019


22 sep 2019
t/m 19 okt 2019


25 aug 2019
t/m 21 sep 2019


28 jul 2019
t/m 24 aug 2019


30 jun 2019
t/m 27 jul 2019


2 jun 2019
t/m 29 jun 2019


5 mei 2019
t/m 1 jun 2019


7 apr 2019
t/m 4 mei 2019


10 mrt 2019
t/m 6 apr 2019


10 feb 2019
t/m 9 mrt 2019


13 jan 2019
t/m 9 feb 2019


16 dec 2018
t/m 12 jan 2019


18 nov 2018
t/m 15 dec 2018


21 okt 2018
t/m 17 nov 2018


23 sep 2018
t/m 20 okt 2018


26 aug 2018
t/m 22 sep 2018


29 jul 2018
t/m 25 aug 2018


1 jul 2018
t/m 28 jul 2018


3 jun 2018
t/m 30 jun 2018


6 mei 2018
t/m 2 jun 2018


8 apr 2018
t/m 5 mei 2018


11 mrt 2018
t/m 7 apr 2018


11 feb 2018
t/m 10 mrt 2018


14 jan 2018
t/m 10 feb 2018


17 dec 2017
t/m 13 jan 2018


19 nov 2017
t/m 16 dec 2017


22 okt 2017
t/m 18 nov 2017


24 sep 2017
t/m 21 okt 2017


27 aug 2017
t/m 23 sep 2017


30 jul 2017
t/m 26 aug 2017


2 jul 2017
t/m 29 jul 2017


4 jun 2017
t/m 1 jul 2017


7 mei 2017
t/m 3 jun 2017


9 apr 2017
t/m 6 mei 2017


12 mrt 2017
t/m 8 apr 2017


12 feb 2017
t/m 11 mrt 2017


15 jan 2017
t/m 11 feb 2017


18 dec 2016
t/m 14 jan 2017


20 nov 2016
t/m 17 dec 2016


23 okt 2016
t/m 19 nov 2016


25 sep 2016
t/m 22 okt 2016


28 aug 2016
t/m 24 sep 2016


31 jul 2016
t/m 27 aug 2016


3 jul 2016
t/m 30 jul 2016


5 jun 2016
t/m 2 jul 2016


8 mei 2016
t/m 4 jun 2016


10 apr 2016
t/m 7 mei 2016


13 mrt 2016
t/m 9 apr 2016


14 feb 2016
t/m 12 mrt 2016


17 jan 2016
t/m 13 feb 2016


20 dec 2015
t/m 16 jan 2016


22 nov 2015
t/m 19 dec 2015


25 okt 2015
t/m 21 nov 2015


27 sep 2015
t/m 24 okt 2015


30 aug 2015
t/m 26 sep 2015


2 aug 2015
t/m 29 aug 2015


5 jul 2015
t/m 1 aug 2015


7 jun 2015
t/m 4 jul 2015


10 mei 2015
t/m 6 jun 2015


12 apr 2015
t/m 9 mei 2015


15 mrt 2015
t/m 11 apr 2015


15 feb 2015
t/m 14 mrt 2015


18 jan 2015
t/m 14 feb 2015


21 dec 2014
t/m 17 jan 2015


23 nov 2014
t/m 20 dec 2014


26 okt 2014
t/m 22 nov 2014


28 sep 2014
t/m 25 okt 2014


31 aug 2014
t/m 27 sep 2014


3 aug 2014
t/m 30 aug 2014


6 jul 2014
t/m 2 aug 2014


8 jun 2014
t/m 5 jul 2014


11 mei 2014
t/m 7 jun 2014


13 apr 2014
t/m 10 mei 2014


16 mrt 2014
t/m 12 apr 2014


16 feb 2014
t/m 15 mrt 2014


19 jan 2014
t/m 15 feb 2014


22 dec 2013
t/m 18 jan 2014


24 nov 2013
t/m 21 dec 2013


27 okt 2013
t/m 23 nov 2013


29 sep 2013
t/m 26 okt 2013


1 sep 2013
t/m 28 sep 2013


4 aug 2013
t/m 31 aug 2013


7 jul 2013
t/m 3 aug 2013


9 jun 2013
t/m 6 jul 2013


12 mei 2013
t/m 8 jun 2013


14 apr 2013
t/m 11 mei 2013


17 mrt 2013
t/m 13 apr 2013


17 feb 2013
t/m 16 mrt 2013


20 jan 2013
t/m 16 feb 2013


23 dec 2012
t/m 19 jan 2013


25 nov 2012
t/m 22 dec 2012


28 okt 2012
t/m 24 nov 2012


30 sep 2012
t/m 27 okt 2012


2 sep 2012
t/m 29 sep 2012


5 aug 2012
t/m 1 sep 2012


8 jul 2012
t/m 4 aug 2012


10 jun 2012
t/m 7 jul 2012


13 mei 2012
t/m 9 jun 2012


15 apr 2012
t/m 12 mei 2012


18 mrt 2012
t/m 14 apr 2012


19 feb 2012
t/m 17 mrt 2012


22 jan 2012
t/m 18 feb 2012


25 dec 2011
t/m 21 jan 2012


27 nov 2011
t/m 24 dec 2011


30 okt 2011
t/m 26 nov 2011


2 okt 2011
t/m 29 okt 2011


4 sep 2011
t/m 1 okt 2011


7 aug 2011
t/m 3 sep 2011


10 jul 2011
t/m 6 aug 2011


12 jun 2011
t/m 9 jul 2011


15 mei 2011
t/m 11 jun 2011


17 apr 2011
t/m 14 mei 2011


20 mrt 2011
t/m 16 apr 2011


20 feb 2011
t/m 19 mrt 2011


23 jan 2011
t/m 19 feb 2011


26 dec 2010
t/m 22 jan 2011


28 nov 2010
t/m 25 dec 2010


31 okt 2010
t/m 27 nov 2010


3 okt 2010
t/m 30 okt 2010


5 sep 2010
t/m 2 okt 2010


8 aug 2010
t/m 4 sep 2010