Wat doe ik?

Vroeger zat ik altijd te lezen. En als een boek uit was, fantaseerde ik door. Over de boze wolf, die toch nog uit de put kroop met zijn buik vol stenen. Over Dolf, die met zijn tijdmachine de geschiedenis zou veranderen waardoor het leven er hier heel anders zou uitzien want ja ... als je toen iets deed, heeft dat nu gevolgen.

Van sprookjes en Thea Beckman was de stap naar sciencefiction en fantasy zó gemaakt. Ik verslond de boeken van onder andere Jack Vance, Dan Simmons, Tanith Lee, Wim Gijssen, Stephen King en Peter Schaap. Wekelijks struinde ik de bieb af en zodra ik over de middelen beschikte om boeken te kopen, deed ik dat. Met een bomvolle boekenkast tot gevolg, waar mijn voorliefde voor verbeeldingsliteratuur overduidelijk uit spreekt.

Het doordenken ging door en leidde tot verhaaltjes vertellen aan mijn kinderen. En toch duurde het tot 2003 voor het tot me doordrong dat ik ook zelf misschien eens iets moest gaan schrijven.

'Dirkje Dapper', een heerlijk kereltje over wie ik graag vertelde, zag het daglicht.

In 2005 begon mijn internetleven. Daar ontmoette ik Kasper Kombrink, die me zei dat ik eens iets voor volwassenen moest gaan schrijven. Ik had mijn voornaam toen al omgedraaid, belandde op Korte Verhalen, schreef daar mee aan een bundel en kreeg de smaak goed te pakken. Een deel van mijn verhalen en die van anderen kan worden gelezen op Littera.

Via het Pure Fantasy Magazine, dat ik kocht in een boekenwinkel, belandde ik op het Pure Fantasy Forum en ontwikkelde ik mijn grote liefde: korte verhalen. Bij PF bleek dat ik niet alleen graag schrijf, maar ook met plezier redigeer en becommentariëer. Ik heb deel uitgemaakt van het team verhaalchirurgen en ben ruim anderhalf jaar redactielid van het magazine geweest. Op dat forum heb ik twee jaar opdrachtenworkshops gegeven.
Mijn korte verhalen zijn hier gepubliceerd.

Hier staat een overzicht van mijn boeken.

Ik schrijf over alles wat me boeit, in ieder genre waar een verhaal in verteld wil worden en voor elke leeftijd. Moest ik ooit kiezen, werd het sciencefiction, maar gelukkig hoef ik niet te kiezen. Vaak schrijf ik samen met Django Mathijsen.

Naast verhalen en boeken schrijf ik musicals. Samen met Cocky van Dijk heb ik vijf Sinterklaasvoorstellingen geschreven, met bestaande én nieuwe sintliedjes, gecomponeerd door Django.

 

Jaarlijks organiseer ik de schrijfwedstrijd Fantastels. De website van Fantastels is, net als die van Littera én deze, gebouwd door Kasper Kombrink.

 

Mijn schrijftafel, die ik Diataire noem 

Dit is mijn Diataire. Meestal trek ik de onderste la naar buiten en zet daar lekker warm mijn voeten in. In de winter met een dekentje. Koel hoofd en warme voeten: dan schrijf ik het best.

Anaïd Haen